U septembru naredne godine počinje Liga nacija Evrope

BiH prema trenutnoj listi u Ligi B

U septembru naredne godine počinje Liga nacija Evrope

E. Čaušević

Novo takmičenje pod okriljem UEFA-e, Liga nacija Evrope, počet će u septembru naredne godine.

UEFA je prije tri godine objavila da će pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine početi i Liga nacija Evrope. Reprezentacije će po rejtingu na FIFA-inoj rang listi biti podijeljene u četiri divizije sa početiri grupe od tri ili četiri tima. Najbolje ekipe iz nižih divizija napredovat će u rang više.

Liga nacija će se igrati u terminima prijateljskih utakmica i njen cilj je da ponudi češće duele najboljih reprezentacija u Evropi, a u njoj će učestvovati svih 55 reprezentacija. Također, glavni cilj je da će i ekipe koje se inače ne bore za plasman na EP imati priliku preko Lige nacija da izbore direktno učešće na istom. 

Prema trenutnom poretku evropskih selekcija na FIFA-inoj rang listi naša reprezentacija bi bila u Ligi B koja će zajedno sa Ligom A biti podijeljena na četiri grupe sa po tri selekcije. Liga C će imati 14 ekipa, po ti će biti u prvoj i drugoj grupi, a po četiri u preostale dvije. Ostalih 16 ekipa bit će u najslabijoj Ligi D.

U Ligi A bi prema trenutnoj FIFA-inoj rang listi bili: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Švicarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels. Liga B:  Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska i Mađarska. Liga C: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka Republika, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan. Liga D: Litvanija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Latvija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Liga nacija će dati četiri učesnika Evropskog prvenstva 2020. godine. Na EP će se direktno plasirati po dva najbolja tima iz deset grupa iz kvalifikacija, dok će preostala četiri putnika dati Liga nacija. Te ekipe bit će određene preko play-offa, u kojem će na osnovu učinka u Ligi nacija učestvovati 16 ekipa.

Pobjednici svake grupe plasirat će se u play-off, a ako su pobjednici već izborili EP, onda će sljedeći najbolje plasirani tim iz te grupe u play-off, koji će se igrati u martu 2020. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi