U susret gradskom derbiju: Potez Nevillea ga je najbolje predstavio, Schmeichel se i danas crveni

United vs City

U susret gradskom derbiju: Potez Nevillea ga je najbolje predstavio, Schmeichel se i danas crveni

E. Škorić

U subotu navečer na programu je novi derbi Manchestera, pošto će na Etihadu od 18.30 sati snage odmjeriti City i United.

Nekad bi United bio ogroman favorit i bez problema bi mlatio svog manjeg gradskog rivala, ali godinama unazad to nije slučaj. Manchester City je upao u ruke bogatih Arapa i od tada United više nema status "vladara grada".

Mada, koliko god City trenutno bio u boljoj formi, sa daleko skupljim igračima i većim šansama u borbi za titulu, treba istaći da se United godinama unazad ipak uspijevao izboriti za dobre rezultate protiv financijski daleko nadmoćnijeg rivala.

Kao i svugdje u svijetu, tako i u mančesterskom derbiju postoji određena doza mržnje među igračima i navijačima, pa i onda kada je jedan klub bio u samom vrhu, a drugi na samom dnu.

Unitedu je Liverpool najveći rival u Engleskoj i to je poseban derbi, zatim onaj s Arsenalom i Chelseajem, ali posljednjih godina Crveni vragovi poseban motiv imaju protiv "bogatih komšija".

Njihovo rivalstvo obilježeno je potezom Garyja Nevillea. On je tada kao kapiten predvodio United, a pred jedan derbi sa Cityjem odbio je da se rukuje sa Peterom Schmeichelom.

Iako su zajedno igrali u Manchesteru, Neville nije mogao da oprosti Dancu odlazak u redove mrskog rivala sa Etihada.

Schmeichel je od 1991. do 1999. godine branio za United, bio je dio najtrofejnije generacije Crvenih vragova, ali je kasnije nakon Sportinga i Aston Ville, dospio u City za koji je branio tek jednu sezonu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ali Neville mu očito nikada neće zaboraviti dan kada je prihvatio da bude "njihov".

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

dragonBH
Pa nije mu pobio familiju da se ne bi rukovo... To je minimum, jer odbit kad ti neko pruzi ruku moze samo kreten
2 3
Syr
Fuuj..i fkt je Ferguson bio cudo od trenera kad vidis sa kakvom je ekipom on osvajao trofeje..ili su i ostale ekipe bile u qcu..braca Nevil, Solskjer, Silvestre, Oshea..pa bolji sastav po imenima sada ima Borisia D.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi