Kadeti iskoristili pomoć Srbije i osvojili drugo mjesto, ali Evropsko prvenstvo visi o tankoj niti!
U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine bi zbog poraza od 5:0 protiv Srbije kao najgora drugoplasirana reprezentacija mogla ostati bez Evropskog prvenstva. Foto: N/FSBiH

Čekamo druge rezultate

Kadeti iskoristili pomoć Srbije i osvojili drugo mjesto, ali Evropsko prvenstvo visi o tankoj niti!

E. Ganibegović

Okončana je grupa 1 elitne runde kvalifikacija za Evropsko kadetsko prvenstvo u fudbalu. Naša selekcija osvojila je drugo mjesto u grupi. Plasman na Evropsko prvenstvo i dalje je pod znakom pitanja, no sve će danas biti riješeno.

Na kadetskom EP-u, pored domaćina Mađarske, učestvovat će osam pobjednika grupa u elitnim kvalifikacijama i sedam najboljih drugoplasiranih. Nažalost, naša selekcija ima velike šanse da bude osma, odnosno najlošija drugoplasirana, a sve zbog katastrofe protiv Srbije od 5:0, no krenimo redom.

Danas nam je trebala pobjeda protiv Bjelorusije i pobjeda Srbije nad Izraelom za drugo mjesto, kako bismo uopšte mogli gledati u rasplet drugih grupa, a to se i desilo.

Srbija je s 3:0 počistila Izrael, a izabranici Admira Raščića su s 2:1 bili bolji od Bjelorusije i osvojili drugo mjesto u grupi 1 elitne runde kvalifikacija.

Na asistenciju Brekala Beganović je doveo našu selekciju u vodstvo u 16. minuti, da bi Bjelorusija izjednačila četiri minute prije odlaska na odmor preko Liukevicha.

Pobjedu našoj selekciji donio je Marčetić u 72. minuti meča, a meč smo završili s igračem manje jer je u šestoj minuti nadoknade Beganović dobio drugi žuti karton.

Oglasi

Do kraja dana će naša selekcija znati da li će se kao jedna od sedam drugoplasiranih plasirati na Evropsko prvenstvo.

Tako je naša selekcija drugoplasirana s četiri boda koliko ima i Bjelorusija, no u poretku drugoplasiranih selekcija mnogo nam odmaže katastrofalna gol-razlika, 3:7 odnosno -4.

# REPREZENTACIJA GOL-RAZLIKA BODOVI
1. Srbija 9:2 (+7) 6
2. Bosna i Hercegovina 3:7 (-4) 4
3. Bjelorusija 5:5 (0) 4
4. Izrael 3:6 (-3) 2

U grupi 4 je takmičenje završeno i tu nemamo šta tražiti. Španija je prva sa sedam bodova, a Njemačka je druga sa šest i samim tim bolja od naše selekcija koja ima četiri.

Završeno je i u grupi 2 gdje je Škotska zauzela drugo mjesto s četiri boda, ali ima bolju gol-razliku od nas (-1) i ni tu se nemamo čemu nadati. 

Pogled na druge grupe kaže da je najrealnije očekivati pomoć iz grupe 5, dok u preostalim grupama skoro da nema šanse da neka drugoplasirana reprezentacija bude gora od naše.

Oglasi

# REPREZENTACIJA GOL-RAZLIKA BODOVI
1. Portugal 3:0 6
2. Poljska 1:1 3
3. Turska 6:3 3
4. Slovačka 0:5 0

U ovoj grupi se od 16 sati sastaju Češka i Portugal, te Slovačka i Poljska i potrebne su nam pobjede Portugalaca i Slovaka kako bismo se definitivno plasirali na Evropsko prvenstvo jer bi onda u toj grupi drugoplasirana selekcija imala tri boda.

Eto, Portugal nas je dva puta zavio u crno u baražima kada je A selekcija u pitanju, još boli katastrofalna partija i poraz u Bratislavi od prije dvije noći, a sada navijamo za Portugalce i Slovake.

Dodajmo i to da će se Evropsko prvenstvo u Mađarskoj održati od 17. maja do 2. juna 2023. godine. 

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, elitna runda, grupa 1, treće kolo:

Bosna i Hercegovina - Bjelorusija 2:1 (Beganović 16', Marčetić 72'; Liukevich 41')

Bosna i Hercegovina: Mehić, Čelik, Terzić, Šabić, Jahić, Spahić, Taraba, Brekalo, Alajbegović, Beganović, Marčetić.

Bjelorusija: Dounar, Apiatsionak, Baranok, Kandratsenia, Aliaksandrau, Shauchenka, Liukevich, Sakalouski, Mokin, Mialkouski, Melnichenko. 

Top Komentari

nakopitam
Kome je ovaj klosar rascic selektor, taj ne zasluzuje da igra ni kvalifikacije a kamoli EP.
1 0
Mowzilla
Pisi propalo, dzabe ti sve kalkulacije evrope kada fasujes pet komada od vlahadije, a kiksas protiv cifuta...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi