Kormilar žestoko nasukao brod: Bruka Raščićevih pulena protiv Srbije!
Nakon ispuštene pobjede protiv Izraela, bh. kadeti danas su deklasirani od Srbije. Foto: N/FSBiH

Kadeti deklasirani

Kormilar žestoko nasukao brod: Bruka Raščićevih pulena protiv Srbije!

E. Ganibegović

Čini da se će minimalno još jedan ciklus rahmetli Sakib Malkočević ostati jedini selektor koji je U-17 reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na Evropsko prvenstvo. Nakon ispuštene pobjede protiv Izraela (1:1), naši kadetski reprezentativci danas su deklasirani od Srbije, bilo je 5:0.

U drugom kolu grupe 1 elitnog kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina, reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je deklasirana protiv domaće Srbije s 5:0.

Izabranici Admira Raščića pružili su vrlo blijedu igru, te su na kraju upisali zaslužen i visok poraz protiv naših istočnih komšija i Evropsko prvenstvo je sada miljama daleko, iako ima još jedno kolo da se odigra.

Igrač utakmice definitivno je Nikša Delibašić koji je postigao dva gola i upisao jednu asistenciju, no krenimo redom.

Prvi gol naši kadeti primaju u 18. minuti. Cvetković je asistirao, a za 1:0 pogađa Stojanović. Dvadeset minuta kasnije Delibašić na asistenciju Popovića pogađa za 2:0, što je bio rezultat prvog poluvremena.

Već na otvaranju drugog dijela, tačnije u 50. minuti, Delibašić u ulozi asistenta, a pogađa Subotić. Svojim drugim golom na utakmici Delibašić je u 60. minuti povisio na 4:0, da bi tačku na i u 85. minuti stavio rezervista Sremčević. 

Oglasi

Iako na prvenstvo Evrope ide osam pobjednika grupa i sedam najboljih drugoplasiranih, sada je naša selekcija daleko od tog turnira, jer više ne odlučujemo sami o svojoj sudbini. Bjelorusija i Izrael su remizirali 2:2 i sada možemo kalkulisati. 

Protiv Bjelorusije igramo za tri dana i treba nam pobjeda protiv njih, te ukoliko Srbija i Izrael remiziraju, formirala bi se mini-tabela na kojoj bi po četiri boda imali Srbija, Bjelorusija i BiH, te bi o prve dvije pozicije odlučivao međusobni omjer, što znači da nam treba uvjerljiva pobjeda nad Bjelorusijom.

Ako Izrael slavi protiv Srbije, a mi protiv Bjelorusije, imat će pet bodova i biti prvi u grupi, dok ćemo mi biti drugi zbog boljeg međusobnog omjera s Bjelorusijom. 

Na kraju bi i to bilo dovoljno za četiri boda i drugo mjesto i opet bi bilo pitanje da li bismo išli na EP ili bismo bili najgora drugoplasirana selekcija u osam grupa koja neće izboriti nastup na smotri najboljih evropskih selekcija.

# REPREZENTACIJA GOL-RAZLIKA BODOVI
1. Bjelorusija 4:3 (+1) 4
2. Srbija 6:2 (+4) 3
3. Izrael 3:3 (0) 1
4. Bosna i Hercegovina 1:6 (-5) 1

I prije samog odlaska u Srbiju selektor Raščić povukao je neke poteze koji su izazvali žestoke komentare javnosti. U pitanju je naravno spisak igrača koje je zvao, a najveće iznenađenje bilo je izostavljanje Faruka Bezdroba, koji je s 22 gola u 22 utakmice za FK Sarajevo najbolji strijelac kadetske Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Oglasi

Bilo kako bilo, šanse da izborimo Evropsko prvenstvo su u domenu teorije, ali i dalje postoje i ne treba se predavati do posljednjeg momenta. Vidjet ćemo šta će donijeti budućnost i da li će meč protiv Bjelorusije biti možda i Raščićev posljednji na klupi bh. kadeta, jer cilj nije, odnosno teško da će biti ispunjen, naročito jer više ne zavisimo sami od sebe.

Kvalifikacije za kadetsko Evropsko prvenstvo, elitni krug, grupa 1, 2. kolo:

Srbija - Bosna i Hercegovina 5:0 (Stojanović 18', Delibašić 38', 60', Subotić 50', Sremčević 85')

Srbija: Džodić, Šimić, Stojanović, Đurić, Vukojević, Petrović, Maksimović, Cvetković, Subotić, Popović, Delibašić.

Bosna i Hercegovina: Mehić, Popović, Čelik, Jahić, Sadžak, Šilić, Stojčić, Spahić, Brekalo, Alajbegović, Marčetić. 

Top Komentari

user1626643434
Naravno da su deklasirani kad igraju oni koji su dali više od10000 KM a najbolji strijelac lige je radničko dijete i nema mu mjesta među elitom
9 0
Mowzilla
Kakve kalkulacije, pisi propalo. Sve dok ti savez kroji sastav, od tog fudbala nema nista...
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi