Ubica dječijeg lica
(Foto: EPA) Raheem Sterling je ove sezone odigrao 35 utakmica za Građane u svim takmičenjima, postigao je 15 golova i dodao isto toliko asistencija

Kako Raheem Sterling izrasta u hladnokrvnog egzekutora?

Ubica dječijeg lica

Manchester City je jučer uspješno preskočio prvu prepreko na putu do historijske četverostruke krune. U finalu engleskog Liga kupa je pao Chelsea, nakon penal lutrije.

Iako i danas mediji više pišu o Kepi i Sarriju, a manje o pobjedi Manchester Cityja, dosta toga se može izvući iz sinoćnje utakmice, a posebno detaljno valja osmotriti Raheema Sterlinga.

Sterling je izveo posljednji penal u seriji i zakucao loptu pod prečku, donio Cityju trofej, a možda i poslao Kepu na transfer listu Chelseaja.

Dežurni kritičari su se vjerovatno nadali da će Sterling loptu umjesto pod prečku, zakucati nebu pod oblake, ali ovo je neki novi Raheem Sterling.

Bez nervoze, potpuno koncentrisan (uprkos svemu što se sinoć dešavalo) uputio je šut koji je odisao samopuzdanjem. Samo sezonu ili dvije ranije, to se možda ne bi desilo.

Raheem Sterling je uvijek bio fantastičan igrač, ali mu se u prošlosti, češće nego što je to prihvatljivo, znalo desiti da ostane bez koncentracije kada mu je ona najviše bila potrebna.

Tako je promašivao sve i svašta i našao se na meti kritika, koje su postepeno prešle u ismijavanje. Kritikovali su ga i iz navike, čak i kada njegove greške i promašaji nisu bili toliko nevjerovatni koliko se to pokušavalo ubijediti gledatelje i čitatelje.

Pritisak kritika je kao takav vjerovatno prouzrokovao neke Sterlingove loše poteze, ali sada Englez više ne popušta pod istim.

Sterling polako, ali sigurno postaje igrač odluke, neko koga bi u NBA ligi nazvali "clutch player" - hladnokrvni egzekutor. Možda i najbolji kojeg Engleska ima.

Kako je Raheem Sterling izrastao u igrača koji je danas?

Godine čine svoje, donose iskustvo. Izgleda je iskustvo donijelo 24-godišnjem Sterlingu potrebni mir, ali i naoštrilo njegova čula pred golom.

Ni statistika nije imuna. Brzonogi krilni napadač je u prve 94 utakmice u dresu Cityja postigao 21 gol, ali od kada je počeo igrati puno pametnije i samomuvjerenije, njegov omjer utakmica - gol se znatno popravio. Tako je u svojih zadnjih 80 utakmica, Raheem Sterling postigao 38 golova.

Međutim, nije samo statistika važna. Ona ne govori kakve Sterling golove postiže, a počeo je postizati odlučujuće.

Tako je prošle sedmice donio preokret i važnu pobjedu Cityju na gostovanju kod Schalkea, na način da je "razbio" puno korpulentnijeg beka "Švaba" u duelu, mirno primio loptu i još mirnije matirao golmana za konačnih 2:3.

Ne zabija Sterling samo u finišu, već i načinje protivičke odbrane - što također mogu biti odlučujući golovi.

Engleski reprezentativac je ove sezone postigao 12 golova u Premier ligi. Četiri puta se radilo o prvom golu Cityja na utakmici, dok je pet puta davao svojoj ekipi vodstvo.

Pobjednik

Teško je ne odati priznanje Sterling, pa mu ga tako počinju odavati saigrači, treneri, ali i mediji. Sve je manje kritičara, a sve više onih koji ga kuju u nebesa.

Takav trend je počeo još u prvom dijelu sezone. Sterling je u Cityjevoj pobjedi nad Southamptonom (6:1) u novembru minule godine upisao dva gola i dvije asistencije i "produžio" hvalospjeve medija koji su počeli nakon njegova dva gola za Englesku u pobjedi nad Španijom (3:2).

Sve je više onih koji Sterlinga počinju nazivati pobjednikom - rođenim ili onim koji je to postao. Drugačiji nije ni Pep Guardiola koji je nakon pomenute utakmice protiv Southamptona istakao:

"Imam osjećaj da sada uživa u postizanju golova i asistiranju. Uživa u igraju važnih uloga u pobjedama. Postaje pobjednik".

Da Guardioline riječi nisu prazna priča Sterling je potvrdio u sedmici iza nas. Kao što smo već pomenuli, donio je Cityju važnu gostujuću pobjedu u prvom meču osmine finala Lige prvaka i pogodio penal za prvo trofej u sezoni, sve to u razmaku od pet dana.

Najvažaniji igrač Gordog Albiona?

Kako Sterling igra sve bolje i sigurnije, postavlja se pitnje da li bi upravo on u budućnosti mogao postati najvažniji igrač reprezentacije Engleske, koja sa ovom generacijom (kao i svakom prije nje) ima velike planove.

Englezi oskoljeni polufinalnom Mundijala grade ekipu koja će napasti trofej, možda upravo s Sterlingom u glavnoj ulozi.

Na naslovnicama završavaju golovi Harryja Kanea, a na napadača Tottenhama se i dalje gleda kao na prvu zvijezdu i vođu Gordog Albiona. Međutim, uloga Raheema Sterlinga bi mogla biti važnija od one cenatarfora Pijetlova. (Sterling u ovoj sezoni PL na svom kontu ima tri gola manje (13) od Kanea).

Naime, Raheem Sterling je važan i za izvedbe Harryja Kanea u dresu Gordog Albiona, a igrač koji omogućuje Kaneu više golova od neizmjerne je važnosti za Engleze. Jednostavno, Sterling u vrhunskoj formi asisitra, pravi višak, razbija odbrane...

Potražite više informacija na temu Premier league:

Iako je Harry Kane do sada privlačio više pažnje medija kada je dinamični duo Engleske Kane - Sterling u pitanju, situacija se i tu mijenja. Tako je i Timesov Henry Winter najavio kolumnu o Sterlingu kao najvažnijem igraču u Engleskoj.

O Sterlingu kao čovjeku odluke nakon utakmice protiv Chelseaja govorio je i njegov saigrač iz Manchester Cityja, Kevin De Bruyne: "Važno je na koji način on odlučuje utakmice za nas i nadam se da će tako nastaviti".

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi