Ubjedljiv poraz nas ne smije zadovoljiti, no određene stvari mogu dati dozu optimizma
Demirović u duelu sa engleskim reprezentativcima

Stvara se nova reprezentacija

Ubjedljiv poraz nas ne smije zadovoljiti, no određene stvari mogu dati dozu optimizma · Riječ, dvije...

Kenan Lizde, foto: T. Hebib

Sergej Barbarez je sinoć imao svoj trenerski debi. Neće ga pamtiti po dobrom, bar što se tiče rezultata, ali u duelu sa Engleskom, uočili smo i neke stvari koje su našem nacionalnom timu nedostajale u bliskoj prošlosti. Borbenost, energija i odnos prema reprezentativnom dresu su bili na nivou, ali to nije i neće biti dovoljno za neki rezultatski iskorak.

Sinoć je naša reprezentacija poražena u Newcastleu protiv Engleske 3:0. Bio je to debi našeg novog selektora i njegovog stručnog štaba. Iako rezultat djeluje okrutno, ipak su se naši reprezentativci prilično dobro odupirali jakom protivniku, pogotovo u prvom poluvremenu, no uslijed velikog broja izmjena i nedostatka snage u samom finišu naš ritam drastično pada, te nas Englezi kažnjavaju.

Naš novi selektor Sergej Barbarez je bio suočen sa velikim brojem otkaza, te sa velikim brojem debitanata, sa kojima je imao zamisli da osvježi reprezentaciju. Teška zadaća je bila pred Barbarezom i njegovim stručnim štabom, jer je na megdan išao jakim Englezima, reprezentaciji sastavljenoj od mnoštva velikih zvijezda Premiershipa.

Glavni zadatak i test je bio kako aklimatizirati veliki broj novih lica, stvoriti poneki automatizam u igri, a uz to sve nametnuti disciplinu igre i naboj igranja pod nacionalnim dresom. U slučaju da sve to naš novi selektor uspije, ostao je još i najteži zadatak, onaj da nas Englezi rezultatski ne osramote i ponize.

Već od samog početka utakmice osjetilo se kako momci na terenu stoje vrlo disciplinovano, sa dobrom komunikacijom između linija, te idejom kako zamišljeno mogu uspješno privesti kraju.

Postavili smo se izrazito defanzivno, napravili smo dva jaka defanzivna bloka, a igrači su uglavnom dobrom tranzicijom i velikom borbenošću uspijevali neutralizirati moguće opasnosti.

Oglasi

Tražili smo možda neke naznake kako Barbarez u budućnosti namjerava taktički opservirati stvari, ali sumnjamo da ćemo ikad više istrčati u ovakvoj postavi i u ovako izrazito defanzivnoj postavi.

Zamjerke takvoj postavci niti želimo niti smijemo tražiti, jer ipak smo gostovali daleko kvalitetnijoj reprezentaciji, pogotovo jer smo u Newcaatle došli desetkovani.

Bitnije su bile neke druge stvari, kako ekipa "sluša" trenera, te kako se igrači disciplinovano drže dogovora. Iako smo u velikoj većini utakmice bili izrazito podređeni, ne smijemo biti nezadovoljni zalaganjem i poštovanjem dresa reprezentacije.

Kako smo spomenuli, teško da ćemo ikad više istrčati u ovakvoj taktičkoj postavci, ali da ipak spomenemo da je Barbarez sinoć preferirao 5-4-1, gdje je uz fizički jaku i visoku odbranu, "napunio" vezni red sa dosta igrača defanzivnih sklonosti.

Može radovati da smo u prvom poluvremenu u takvoj postavci izgledali sasvim solidno, te da smo par puta kvalitetno iznijeli loptu i da se naša taktika znala pretvoriti u nešto ofanzivnijih 3-6-1.

Oglasi

Uslijed neuigranosti ovakve naše postave, pa i nedostatka kvalitete, nismo mogli niti očekivati da budemo opasniji prema naprijed, ali na takvim stvarima će Barbarez morati mukotrpno raditi, jer nije bilo naznaka nikakve odlučnosti i kvalitete prema naprijed.

Istaknimo još da Englezi nisu nastupili u najjačem sastavu, te da im je ova utakmica bila test koji bi igrači iz drugog plana mogli ozbiljnije konkurisati za Evropsko prvenstvo.

Naša reprezentacija je poražena u Newcastleu, no bilo je i nekih dobrih stvari

Na kraju smo se što zbog lošije fizičke spreme i velikog broja izmjena, te uslijed ozbiljnijeg pristupa domaće ekipe "raspali", no to ne mora biti toliko zabrinjavajuće, pogotovo jer su Englezi u drugom poluvremenu uveli recimo Harryja Kanea, a mi mladog juniora Muharemovića.

Od debitanata, posebno se svidio Gigović, koji je pokazao neke kvalitete box-to-box igrača, koje su nedostajale našoj reprezentaciji prethodnih godina. Definitivno je u narednom periodu iskoristiv i stoper Nikola Katić, koji se prilično solidno nosio sa jakim engleskim ofanzivcima.

Sve u svemu, nakon ubjedljivog poraza i utakmice na kojoj nismo ozbiljnije zaprijetili protivniku ne smijemo biti pretjerano zadovoljni, no u isto vrijeme nas može radovati to što se vidjelo da je odnos igrača prema dresu zadovoljavajući, te da je postojala disciplina u igri koja nam je često nedostajala.

Top Komentari

Vd1990
Protiv italije bar 5 komada da se primi
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije