Može li najavljeno Udruženje premijerligaša dobiti saglasnost i priznanje FSBiH?

Statut određuje načine osnivanja grupa udruženih klubova

Može li najavljeno Udruženje premijerligaša dobiti saglasnost i priznanje FSBiH?

A. Beganović

Fudbalski klubovi Sarajevo, Velež i Mladost, nakon današnjeg sastanka premijerligaških klubova koji je održan na inicijativu aktuelnog bosanskohercegovačkog prvaka, a kojem je još prisustvovao i Olimpik, najavili su osnivanje Udruženja premijerligaša.

Iz Fudbalskog kluba Sarajevo su početkom sedmice, nezadovoljni stanjem u Premijer ligi, pozvali sve klubove na sastanak, no na njihov poziv odazvala su se samo četiri. Ipak, sastanak je održan, a jedan od glavnih zaključaka je da će Sarajevo, Velež i Mladost formirati Udruženje premijerligaša kojem će se moći pridružiti i ostali klubovi.

I nije prvi put da klubovi razmišljaju o osnivanju Udruženja premijerligaša, no dosad su takve ideje zaustavljane na prvom koraku, prije svega zbog nejedinstva klubova elitnog ranga bosanskohercegovačkog takmičenja. A, čini se da je i ovo još jedan pucanj u prazno s obzirom da se na sastanak o kojem se diskutovalo o ovom koraku odazvalo samo četiri kluba.

Udruženje premijerligaša u kojem neće egzistirati svi klubovi, koliko god je ono potrebno bosanskohercegovačkom fudbalu, nema svijetlu budućnost, a pitanje je i kakve ovlasti ono može imati u okviru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Statut Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine dozvoljava osnivanje Udruženja ili Saveza klubova, ali isto tako jasno naglašava da članovi Fudbalskog saveza, što premijerligaški klubovi jesu, ne smiju formirati nikave kombinacije ili saveze bez prethodnog odobrenje Izvršnog odbora.

U članu 59. Statuta Fudbalskog saveza BiH stoji:

Oglasi

1 Svaka liga ili bilo koja druga grupa klubova udruženih u NS/FS BIH mora biti podređena i priznata od strane NS/FS BIH.

2 Statuti i Pravilnici takvih udruženja prethodno moraju dobiti saglasnost Izvršnog odbora.

3 Članovi NS/FS BIH i njihovi klubovi ne smiju formirati nikakve kombinacije ili saveze bez prethodnog odobrenja Izvršnog odbora NS/FS BIH.

Do sada, Savez je deklarativno podržavao osnivanje Udruženja premijerligaša, pa je u intervjuu za SportSport.ba prije nepunih šest mjeseci sekretar saveza Adnan Džemidžić izjavio da Savez podržava takvu ideju.

"Jeste. I uvijek će biti. Mnogo lakše je funkcionisati ako imate jednog sagovornika u ovoj priči. Za nas bi to bilo iznimno važno da postoji udruženje koje bi onda vodilo takmičenje", rekao je tada Džemidžić u intervjuu za SportSport.ba, a na pitanje da li to znači da bi osim što bi vodilo takmičenje i prodavalo TV prava, kratko je dodao: "Apsolutno".

No, vratimo se Statutu. Drugim riječima, Udruženje premijerliša pa i "krnje" može biti osnovano, ali za bilo kakvo uticanje na dešavanja u elitnom rangu bh. fudbala, treba dozvolu bosanskohercegovačke fudbalske vlade. Upravo zbog toga, bez obzira što su iz Fudbalskog saveza u nekoliko navrata isticali da nemaju ništa protiv osnivanja Udruženja, jedinstvo klubova je prijeko potrebno. Samo sa jedinstvom danas ili sutra može se očekivati zeleno svjetlo od Fudbalskog saveza BiH.

Oglasi

Primjeri iz Srbije i Hrvatske

Osnivanje Udruženja klubova i njegovo egzistiranje je krupan korak koji je često praćen i razmimoilaženjem u mišljenju samih članova. Često dolazi do velikih nesuglasica, a upravo zbog toga u Hrvatskoj je došlo do "gašenja" Udruženja prvoligaških klubova. Daleke 2001. godine u Hrvatskoj je osnovano Udruženje profesionalnih klubova Prve HNL, koje je i ranije egzistiralo, no nije bilo pravno registrovano.

Pomenute, 2001. godine tadašnji predsjednik HNS-a Vlatko Marković omogućio je klubovima osnivanje novog nadležnog tijela, ali nikada im zapravo nije omogućio pravu autonomiju, a novac od TV prava za Udruženje je ostao samo san. Na čelu Udruženja svojevremeno je bio i Igor Štimac, a "smrt" je doživjelo kada se na njegovom čelu nalazi kontroverzni Rene Sinovčić.

Hrvatski klupski fudbal je i danas bez zvaničnog Udruženja, a prošlu godinu su po tom pitanju nešto pokušali uraditi iz NK Hajduk. Fudbalski savez Hrvatske je na inicijativu Hajduka organizirao sastanak na kojem su čelnici splitskog kluba prezentirali razloge za povratak Udruženja prvoligaša. Nakon prezentacije klubovi iz Prve HNL su pristupili glasanju i odbili su prijedlog Hajduka. Samo je još Slaven Belupo bio za osnivanje Udruženja, dok su ostali klubovi tražili da se ono što Hajduk želi implementira kroz Komsijiu za profesionalni fudbal HNS-a.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Iz Hajdula su bili razočarani, smatrali su da njihov je model po kojem bi Udruženje fuknionisalo sa nezavisnim rukovodstvom po uzoru na Udruženja u razvijenim fudbalskim zemljama, zapravo model koji bi donio dobro svim klubovima. Istakli su iz splitskog kluba da neće više potencirati sastanke na ovu temu, a HNL, odnosno klubovi u Hrvatskoj i danas su bez Udruženja.

U Srbiji je pak situacija nešto drugačija, odnosno dugi niz godina u našem istočnom komšiluku egzistira Zajednica fudbalskih klubova Super lige, koja možemo reći, ima velike ovlasti u oragizacije elitnog ranga takmičenja u Srbiji. Naime, Zajednica fudbalskih klubova Super lige Srbije predstavlja sportsko udruženje klubova koji se takmiče u Super ligi, a koji delegiraju svoje predstavnike u organizacije zajednice. Organizuje i vodi takmičenje u okviru Super lige, predlaže propozicije, kalendar i sistem takmičenja, ali ono što je najbitnije, Zajednica djeluje u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije i u skladu sa njegovim statutom.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Chico
Zasto vi sa sportsporta sutite o kriminalu vezano za sudijsku organizaciju ? Je li zato sto vam zeljescar ne igra ni za sta ?
8 2
abaljic7
Kada bi postojalo udruženje, klubovi bi se nešto pitali u BH fudbalu, naravno u domenu propisanih ingerencija udruženja, a ne kao sada uhl**** koji su članovi IO, izabrani od lokalnih siledžija, pijačara , boksera, mljekara, švercera pelenama, vjerovatno bi tada puno više bilo regularnosti a i ti uredniče okreni malo "čurak" na pravu stranu, pogoduj malo regularnosti .
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi