UEFA će u tri slučaja odbiti listu učesnika eurokupova koje predloži Savez!

Ukoliko se sezona ne završi

UEFA će u tri slučaja odbiti listu učesnika eurokupova koje predloži Savez!

Admin Čaušević
Teme:

Izvršni komitet UEFA-e na danas održanoj sjednici donio je niz vrlo važnih odluka.

Najznačajnija odluka se svakako odnosi na to da će učesnici eurokupova sljedeće sezone biti određeni na osnovu sportskih rezultata u odigranom dijelu sezone 2019/20, a ne klupskog koeficijenta.

Evropska fudbalska federacija je još jednom poručila svojim članicama da nastoje privesti sezonu kraju na terenu, uz dva izuzetka.

Izuzetak su države gdje su zabranjena sportke aktivnosti do datuma koji bi omogućio da se ova ova sezona završi i prije nego što starta sljedeća te one države u kojim je se klubovi suočavaju s nepremostivim ekonomskim problemima pa je njihova dugoročna finansijska stabilnost pod znakom pitanja.

Ukoliko se iz prethodno dva navedena razloga ne bude mogla završiti sezona UEFA će od tih Saveza tražiti da dostavi listu klubova koji će učestvovati u Ligi prvaka, odnosno Europa ligi sljedeće sezone.

Iz UEFA-e su naveli da se lista treba voditi na osnovu objektivnih, transparentnih i antidiskriminacionih principa. U tri slučaja dostavljena lista će moći biti odbijena:

- Ako domaća takmičenja nisu prerano završena na osnovu UEFA-inih smjernica ili nekih drugih razloga zbog kojih je ugroženo zdravlje.

- Klubovi su odabrani na osnovu procedure koja nije bila objektivna, transparentna i antidiskriminirajuća, što znači da se za odabrene klubove može reći da se nisu plasirali na osnovu sportskih zasluga.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

- Ako postoji mišljenje javnosti da se klubovi odabrani na nepošten način.

Inače, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina klubovi bi s individaualnim, a zatim i grupnim treniranjem trebali početi početkom maja, dok se nastavak sezone očekuje krajem maja ili početkom juna što bi značilo da će se fudbalska sezone u našoj zemlji završiti do 3. augusta kako je i planirano.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi