Izraelci ne dolaze sebi: UEFA nakon minute šutnje Villarreala i Palestince ostavila u nevjerici!

Odluka koja je iznenadila mnoge

Izraelci ne dolaze sebi: UEFA nakon minute šutnje Villarreala i Palestince ostavila u nevjerici!

Admin Čaušević

Aissa Mandi i Ilias Akhomachu su fudbaleri Villarreala koji su odlučili da ne ispoštuju minutu šutnje prije utakmice 4. kola Europa lige protiv Maccabija na utakmici igranoj na Kipru.

Izraelski mediji su šoku nakon odluke UEFA zbog minute šutnje koja je izazvala dosta kontroverzi zbog određene vrste protesta igrača Villarreala.

U tamošnjoj štampi se navodi kako delegacija UEFA-e nije imala milosti prema Maccabiju Haifi zbog minute šutnje jer je bila jednostrana.

Naime, u Maccabiju su odlučili da počast minutom šutnje oda samo izraelskim žrtvama u sukobu koji sa Palestincima traje duže od mjesec dana.

"Ovo je naša priča. 1400 ubijenih, uključujući bebe, djecu, žene koje su čak silovane. Stravičan masakr. Nema tu simetrije. Naši vojnici krenuli su u pravedan rat, rat bez izbora nego da vrate 240 otetih i vrate sigurnost građanima Izraela, protiv krvoločne, ubilačke i nacističke terorističke organizacije. Ovo je naša priča", bio je odgovor Maccabija delegaciji UEFA-e.

Oglasi

Ipak, čini se da to objašnjenje i nije prošlo kod krovne fudbalske organizacije u Evropi te će Zeleni iz Haife biti finansijski kažnjeni jer su djelovali na svoju ruku.

Ovakva odluka je iznenadile i propalestinske strane te su definitivno mnogi ostali iznenađeni zbog kazne koja se sprema izraelskom klubu.

UEFA je odlučila da bude netolerantna prema bilo kakvim porukama vezanim za Palestinu i Izrael pa se tako sprema kazna i Celticu te Real Sociedadu zbog podrške Palestincima na mečevima Lige prvaka.

Ne nedavnoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Kosovo - Izrael nije bilo minute šutnje, ali su Kosovari izviždali izraelsku himnu pa je očekivati i određenu kaznu od UEFA-e.

Podsjećanja radi, tokom minute šutnje na utakmici Maccabi Haifa - Villarreal dvojica igrača španskog kluba su odlučili da ne prisustvuju tom činu.

Radi je o Aissi Mandiju, 32-godišnjem Francuzu alžirskog porijekla i Iliasu Akhomachu, 27-godišnjem Špancu marokanskih korijena.

Top Komentari

Hix
Ilias 2004 godiste ili kao sto bi neki rekli 27godisnjak…
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi