Dešava se ono čega se svijet fudbala najviše plaši - UEFA će zbog pozivnice biti na stubu strama

Arapi tvrde da će igrati Ligu prvaka

Dešava se ono čega se svijet fudbala najviše plaši - UEFA će zbog pozivnice biti na stubu strama

Midhat Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) namjerava uputiti pozivnicu Al Nassru iz Saudijske Arabije za sezonu 2024/2025 u Ligi prvaka. Navodno je pozivnica već gotova stvar.

Al Nassr iz Saudijske Arabije mogao bi dobiti pozivnicu za nastup u Ligi prvaka u sezoni 2024/2025. Izvori bliski klubu iz Rijada navode kako Evropska fudbalska federacija (UEFA) ima ozbiljan interes za dovođenje Al Nassra kao trenutno veoma popularan tim na svjetskoj sceni.

Saudijski klub napravio je istinsku eksploziju dovođenjem Cristiana Ronalda početkom ove godine. Ubrzo su za njim došle druge velike zvijezde, kako u Al Nassr, tako i u druge klubove iz Arabije.

Već mjesecima unazad se spominje mogućnost da Al Nassr zaigra u najelitnijem fudbalskom takmičenju na svijetu. Dosad je ovakve navode prvi čovjek UEFA opovrgavao.

"Mediji govore o tome, a da nisu razgovarali s nama. Samo evropski klubovi mogu učestvovati u UEFA takmičenjima", rekao je Čeferin prije nekoliko mjesecii.

Oglasi

Ipak, Saudijska Arabija je dovoljno moćna da promijeni mišljenje Čeferinu i svim drugim. Novca imaju na pretek, imaju vrhunski tim kojeg predvodi jedan od najboljih svih vremena Cristiano Ronaldo i neće biti nikakvo čudo ako se ovaj tim pojavi u ligaškom dijelu takmičenja Lige prvaka.

Od 2024. godine novi format Lige prvaka

UEFA je prije nekoliko mjeseci odlučila da promijeni format takmičenja u Ligi prvaka od sezone 2024/2025. Sve će dosta nalikovati Super ligi čije su pokretanje ugasili.

Novi format mijenja postojeće takmičenje po grupama. Igrat će se po ligaškom sistemu, a svaki tim će odigrati po osam utakmica, po četiri kod kuće i u gostima.

Osam ekipa koje u tim utakmicama skupe najviše bodova idu automatski u osminu finala Lige prvaka, dok će ekipe koje su po plasmanu od 9. do 24. mjesta igrati dodatnu rundu doigravanja.

U tom dijelu takmičenja ekipe od 9. do 16. mjesta će biti nositelji i igrat će revanš meč kod kuće protiv timova koje su rangirane od 17. do 24. mjesta.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ono što je jako bitno je to da ekipe koje u plasmanu budu od 25. do 36. mjesta ispadaju iz Evrope i neće imati šansu da nastave takmičenje u Evropi.

Nokaut faza ostaje po sadašnjem prinicipu, a UEFA će dodijeliti dodatna četiri mjesta državama koje imaju najbolji ranking u protekloj sezoni, te eventualno pozivnicom što je slučaj s Al Nassrom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti