Do kada Sarajevo i Željezničar moraju dostaviti UEFA-i listu igrača? Jedna stavka izaziva pažnju

Sarajevski rivali u prvom pretkolu Konferencijske lige

Do kada Sarajevo i Željezničar moraju dostaviti UEFA-i listu igrača? Jedna stavka izaziva pažnju

Admin Čaušević

Evropski fudbal se ponovo vraća u bh. prijestolnicu pošto će Sarajevo i Željezničar igrati kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a do prvi susreta su ostale dvije sedmice. 

UEFA je u svom pravilniku za sezonu 2023/24 odredila datum za prijavu igrača s pravom nastupa u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Kao što je poznato svaki klub je dužan da dostavi A i B liste igrača, a na A listi se može naći maksimalno 25 igrača, od kojih njih osam trebaju biti igrači koji su prošli omladinske škole lokalnih klubova.

Iz UEFA-e su jasno precizirali da se pod "lokalno treniranim fudbalerom", podrazumjevaju igrači koji su prošli omladinske selekcije kluba predstavnika ili nekog drugog kluba iz Saveza kojeg predstavlja predstavnik.

Igrač kojeg je trenirao klub u klubu je između 15. i 21. godine morao provesti tri sezone ili 36 mjeseci, a igrač koji trenirao u nekom od drugih klubova iz istog Saveza je također od 15. do 21. godine morao trenirati tri sezone pod okriljem Saveza iz kojeg klub predstavnik dolazi.

Ako klub predstavnik ima manje od osam lokalno treniranih igrača na listi, tada se maksimalni broj igrača na A listi smanjuje u skladu s brojem koliko nedostaje lokalno treniranih igrača.

Oglasi

To je jako važna stavka na koju će morati pažnju obratiti i FK Željezničar i FK Sarajevo prije nego što dostave svoje liste igrača UEFA-i.

Krajnji rok za dostavljanje A i B liste fudbalera za utakmice prvog pretkola je 7. juli do ponoći.

To znači da će klupske administracije dva najveća bh. kluba morati završiti svu potrebnu papirologiju za igrače uz naznaku da je Savez da odobrenje da igrači imaju pravo nastupa.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Važno je napomenuti da će i Sarajevo i Željezničar nakon 7. jula moći na listu dodati još dvojicu igrača, a krajnji rok je dan pred utakmicu do ponoći, odnosno do 12. jula do 24:00.

U prvom meču Željezničar će na Grbavici dočekati Dinamo iz Minska, dok će Sarajevo gostovati Torpedu u Gruziji. Revanš susreti su sedam dana kasnije u Bakuu, odnosno na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

789012455
Samo se vi ne zamarajte puno ...Ima ko o tome vodi računa !
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije