UEFA zbog Manchester Uniteda mijenja bitno pravilo Lige prvaka?!
Rasmus Hojlund nakon nedavnog poraza od Newcastlea i reakcija koja govori o stanju Uniteda (Foto: EPA)

O tome je govorio i Čeferin

UEFA zbog Manchester Uniteda mijenja bitno pravilo Lige prvaka?!

Edmir Škorić

Prema pisanju britanskih medija, tamošnji velikan Manchester United želi promjene u novom formatu Lige prvaka koji će biti implementiran sljedeće godine.

Manchester United se bori da nastupu u Ligi prvaka i naredne sezone kada će se igrati sa novim formatom sa većim brojem učesnika i sa većim brojem utakmica (8) u grupnoj fazi. Crveni vragovi možda i ne ostvare nastup u najelitnijem klupskom takmičenju, ali svejedno pokušavaju da izlobiraju promjenu jednog pravila UEFA-e kada je Liga prvaka u pitanju.

Naime, nakon što je Sir Jim Ratcliffe kupio dionice Uniteda, klub je počeo da radi na promjeni pravila, pošto je Ratcliffe vlasnik francuske Nice, koja bi takođe mogla igrat u LP naredne sezone, a prema trenutnim UEFA pravilima, nijedna osoba ili organizacija ne može imati "kontrolu ili utjecaj na više od jednog kluba koji igra u UEFA takmičenju".

Nakon što je Sir Jim Ratcliffe, vlasnik Nice, kupio dionice od Manchester Uniteda, govorilo se da bi zbog ovog pravila engleska ekipa mogla ostati uskraćena za igranje u Ligi prvaka.

S druge strane, visoki izvor iz UEFA-e u razgovoru za The Sun rekao je da neki klubovi lobiraju za promjene koje će se napraviti za sljedeću sezonu, kada će na snagu stupiti novi prošireni format Lige prvaka. Objavljeno je da je jedan od tih klubova Manchester United.

Oglasi

Tvrdilo se da su neki od klubova koji traže promjene tražili od UEFA-e da ukloni pravilo o vlasništvu više klubova. Napomenuto je da je još jedna opcija koja se razmatra bila spriječiti timove s istim vlasništvom da se međusobno susretnu u prvoj fazi.

Čeferin: Postoje vlasnici koji žele da kupe još jedan klub, imamo dvije mogućnosti

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin, koji je prethodno dao intervju Garyju Nevilleu o ovom pitanju, rekao je sljedeće:

"Ne zanima nas samo Manchester United. Postoji 5 ili 6 vlasnika klubova koji žele kupiti još jedan klub. Pred nama su dvije mogućnosti: Ili ćemo zadržati pravila kakva jesu ili ćemo ih pustiti da igraju na istom turniru. Još nisam siguran šta učiniti. Sve je veći interes za vlasništvo više klubova. Ne bismo trebali samo reći 'ne' ovome. No, sigurno je da će postojati neka stroga pravila koja ćemo morati nametnuti po tom pitanju.

Iz perspektive vlasnika kluba, može se činiti lako reći jednom od dva kluba u njegovom vlasništvu da izgubi utakmicu. Ali kad gledate iz perspektive trenera ili igrača, je li to tako? Je li vam tako lako neko doći i tražiti da izgubite meč?", rekao je Čeferin.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

No, Unitedu je ionako Liga prvaka u ovom trenutku daleko, pošto su sedmi sa 24 boda i imaju pet bodova manje od četvrtoplasirane Aston Ville. Uz to, ovaj tim je na korak od ispadanja u grupnoj fazi jer u 6. kolu igra protiv Bayerna, ali se nalazi na zadnjem mjestu, dok istovremeno Kopenhagen i Galatasaray igraju međusobno i vrlo je realno da jedan od tih timova bude drugi.

Crveni vragovi u svojim standardnim problemima ove sezone, na momente zablistaju, pa izgube, a vidjet ćemo koliko mogu večeras u derbiju protiv Chelseaja na svom Teatru snova.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi