UEFA objavila cifre: Borac, Zrinjski i Velež su trenutno u Evropi, evo koliko novca bi dobili

Od sezone 2024/25

UEFA objavila cifre: Borac, Zrinjski i Velež su trenutno u Evropi, evo koliko novca bi dobili

Admin Čaušević

Prvenstvo BiH, koje odnedavno nosi naziv WWin liga, ulazi u samu završnicu i već sada se naziru mogući predstavnici u UEFA-inim takmičenjima. Prema trenutnom stanju stvari, devet kola prije kraja, Evropu bi igrali Borac, Zrinjski i Velež, dok je četvrto mjesto rezervisano za pobjednika Kupa.

Od sezone 2024/25 kreće nova era u UEFA-inim takmičenjima. Nagradni fond je osjetljivo povećan pa tako će za tri klupska takmičenja te Super kupa evropska krovna fudbalska federacija klubovima podijeliti 4.4 milijarde eura.

Kako Bosna i Hercegovina nema zagarantovano mjesto u grupnoj fazi, bh. javnosti je svakako najzanimljiviji dio kolača koji pripada klubovima u kvalifikacijama za Ligu prvaka, odnosno Konferencijsku ligu.

Klubovima koji igraju kvalifikacije će biti podijeljeno 3% od ukupnog prihoda, odnosno 4.4 milijarde i ta cifra iznos. Novac će biti dijeljen po istom kriteriju kao i u ranijem ciklusu.

UEFA će klubovima koji budu igrali u kvalifikacijama dodjeljivati fiksirani iznos za nastup u određenom kolu kvalifikacija kao i za eliminaciju. Što je kolo kvalifikacija veće to je veći iznos.

Za svaku odigrano kolo kvalifikacija klub učesnik dobija 175 hiljada eura, a kako klubovi koji budu eliminisani u Ligi prvaka ili Europa ligi svoje kvalifikacije nastavljaju u Konferencijskoj ligi, onda se novac dobija samo za ispadanje u tom takmičenju.

Oglasi

Novčana iznos za eliminaciju u prvom pretkolu Konferencijske lige iznosi 150.000 eura, u drugom 350.000 eura, u trećem 550.000 eura, a u play-offu 750.000 eura.

Eliminaciona runda Iznos
1. kolo 150.000 eura
2. kolo 350.000 eura
3. kolo 550.000 eura
Play-off 750.000 eura

Primjera radi ako neki klub ispadne u prvom kolu kvalifikacija dobit će 175.000 eura za nastup te još dodatnih 150.000 kao eliminacioni bonus.

Treba dodati da svaki nacionalni prvak dobije dodatnih 260.000 eura ukoliko ne izbori grupnu fazu nekog od tri UEFA-ina klupska takmičenja.

Ako Borac prođe prvi kroz cilj u slučaju ispadanja u prvom pretkolu Lige prvaka igrao bi 2. pretkolo Konferencijske lige staza šampioni, tako da bi Banjalučani zaradili i najviše.

Borca bi u slučaju eliminacije dobio 260.000 kao prvak, za eventualnu eliminaciju u 1. pretkolu Lige prvaka ne bi bilo novčane nagrade jer kvalifikacije nastavlja u 2. pretkolu Konferencijske lige.

Oglasi

Klubovi eliminisani u 2. pretkolu Konferencijske lige dobiju 175.000 eura za tu odigranu rundu te eliminacioni bonus od 350.000 eura.

Dakle, bh. prvak Borac ili neko drugi od UEFA-inih takmičenja ima zagarantovanih 785.000 eura, odnosno 1.5 miliona KM.

Pozicije koje vode u 1. kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu kroz prvenstvo trenutno drže Zrinjski i Velež. U slučaju da budu eliminisani na startu dobili bi po 175.000 eura za odigrano kolo kvalifikacija, te elminacioni bonus od po 150.000 eura. Dakle, po 325.000 eura.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mjesto četvrtog bh. predstavnika na eurosceni je rezervisano za osvajača Kupa. U polufinalu će se sastati Sloga Meridian - Zrinjski te Široki Brijeg - Borac.

Ukoliko osvajač Kupa izbori plasman u Evropu kroz prvenstvo, onda četvrtoplasirani tim iz prvenstva odlazi u prvom kolo kvalifikacija Konferencijske lige.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Glupi novinaru koji klub je Borca?
1 1
user1696279735
Kako neko retardiran i nepismen sastavlja tekstove
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi