)
UEFA povećala novčane nagrade u Ligi prvaka, Evropskoj ligi i Konferencijskoj ligi

Koliko klubovi mogu da zarade?

UEFA povećala novčane nagrade u Ligi prvaka, Evropskoj ligi i Konferencijskoj ligi

Edmir Škorić
Teme:

Ugledni francuski list L'Equipe objavio je kako će u evropskim takmičenjima u novoj sezoni klubovi imati priliku da zarade više novca nego ranijih sezona.

Liga prvaka, Evropska liga i nova Evropska konferencijska liga bit će prava prilika da klubovi zarade novac. Naravno, najviše novca odlazi u Ligu prvaka, zatim Evorpsku ligu, a potom i Konferencijsku ligu.

UEFA je povećala nagrade za pobjedu ili remi u natjecanjima, ali i za plasmane. Više pobjeda, više bodova, ujedno znači i više novca.

Sam plasman u grupnu fazu Lige prvaka donosi 15 miliona eura svakom klubu, što je 390.000 eura više nego prošle sezone. Pobjeda u grupnoj fazi donosi 2,8 miliona eura, a remi 930.000 eura. Plasman u nokaut fazu donosi 9,6 miliona eura, zatim 10,6 miliona eura za četvrtfinale, polufinale 12,5 miliona eura i sam plasman u finale 15,5 miliona eura.

Iako će Liga prvaka imati nagradni budžet veći nego prošle sezone, Evropska liga s 510 pada na 465 miliona eura. Međutim, to je bolji podatak za klubove koji se budu takmičili. Reforma takmičenja mijenja se s 48 sudionika na samo 32 , pa će proporcionalno iznos biti veći.

Ulazak u grupnu fazu donosi čak 3,63 miliona eura, a prije je to bilo 2,92 milionae ura. Pobjeda donosi 630.000 eura, a za svaki remi klubovi dobijaju dodatnih 210.000 eura. Lider grupe dobija dodatno 1,1 milion eura, dok će pobjednik Evropske lige zaraditi još 8,6 miliona eura.

32 učesnika grupne faz Konferencijske lige raspodijelit će ukupno 235 milionae ura. Gotovo 3 miliona eura dobija onaj klub koji se plasira u gurpnu fazu. Svaka pobjeda donosi 500.000 eura, a svaki remi 166.000 eura. Lider grupne faze dobija još 650.000 eura, a drugoplasirani 325.000 eura.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

L'Equipe tvrdi da će pobjednik ovog takmičenja dobiti čak 8,9 miliona eura, što može da se smatra čak pogreškom, budući da je taj iznos veći od onog koji bi pripao osvajaču Evropske lige, koja je jača u odnosu na Konferencijsku ligu.

U svakom slučaju, UEFA je podebljala nagradne fondove i čini se da je utjecaj na to imao pokušaj fomiranja Superlige, pa u Evropskoj nogometnoj federaciji žele da po svaku cijenu zadrže najveće i najbolje timove u svojim takmičenjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti