UEFA odlučila: Istanbul dobija finale Lige prvaka

Na sastanku u Kijevu je bilo riječi i o finansijskom fair playju

UEFA odlučila: Istanbul dobija finale Lige prvaka

Izvršni komitet UEFA-e je danas zasjedao u Kijevu, a na ovom sastanku su određena domaćinstva finalnih duela klupskih takmičenja koje organizuje krovna kuća evropskog fudbala. Riječ je o finalima koja će se održati 2020. godine.

Tako je danas odlučeno da će Istanbul biti domaćin finala Lige prvaka 2020. godine. Finalni duel najelitnijeg klupskog takmičenja Evrope će se za dvije godine, dakle, igrati na Olimpijskom stadionu Ataturk koji ima kapacitet od preko 76.000 sjedećih mjesta.

Finale Lige Evrope 2020. godine održat će se u Poljskoj (Gdansk) na Gdansk Areni, a finale ženske Lige prvaka u Beču na Austria Areni. Utakmica UEFA-inog Superkupa će 2020. godine biti odigrana na stadionu Dragau u Portu.

UEFA-in izvrši komitet je na današnjem sastanku odobrio i uvođenje novih propisa u pravilnike o licenciranju klubova i finansijskom fair playju kako bi isti bili dodatno "ojačani". To je urađeno nakon konsultacija za državnim savezima i partnerima UEFA-e, a cilj novih propisa je da povećaju transparentnost i obavežu klubove da objavljuju finansijske izvještaje uključujući tu i izvještaje o isplatama menadžerima.

Također, pooštreni su propisi kada je riječ o načinu "vođenja knjiga" i kreiranju finansijskih izvještaja prvenstveno za transfere, a uveden je i novi pristup i strožiji monitoring klupskih budžeta. Takav monitoring bi se u budućnosti trebao vršiti preko novih indikatora poput "omjera održivog duga" ili indikatora "transfer deficita".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi