UEFA olakšava klubovima: Finansijski fair-play će doživjeti promjene

Zbog trenutnih okolnosti u evropskom fudbalu

UEFA olakšava klubovima: Finansijski fair-play će doživjeti promjene

Teme:

Francuski RMC Sport piše da je UEFA odlučila napraviti tri ključne izmjene pravila Finansijskog fair-playja, a sve zbog situacije u kojoj se evropski fudbal našao zbog pandemije ovog koronavirusa.

Ne tako davno, početkom marta, prvi čovjek UEFA-e Aleksandar Čeferin je izjavio sljedeće: "FFP je bio uspješan kao sistem, ali će se vrlo vjerovatno morati prilagođavati drugačijim vremenima. Ovakav razvoj se međutim neće desiti u skorijoj budućnosti".

Ali onda je stigla globalna pandemija virusa Covid-19, stvari su brzo eskalirale, fudbal je stao i sada je finansijska kriza evidentna.

Evropskih klubovima se mora pomoći, pa i kroz olakšice po pitanju FFP-a.

UEFA ne namjerava napraviti totalnu reformu, niti napraviti izmjene koje bi dovele u pitanje bit Finansijskog fair-playja, ali će umanjiti "strogoću" regulative za period od narednih šest mjeseci.

Konkretno, Tijelo za kontrolu klupskih finansija (CFCB) od sada neće vršiti kontrolu računa i finansijskih knjiga za period od zadnjih 12 mjeseci, već će se to činiti za period od protekla 24 mjeseca.

Limit od 30 miliona eura dozvoljenog deficita će se povećati na 60 miliona, za period od ukupno 24 mjeseca. Na kraju, saslušanja inače zakazivana za jesen nakon kojih se donose odluke o mjerama i sankcijama za narednu sezonu se neće održavati u 2020. godinu. Umjesto toga, vjerovatno će naredna temeljna revizija finansija klubova biti zakazana za jesen 2021. godine i pokrivaće period od dvije prethodne sezone.

U praksi sve navedeno znači da će klubovi jednom "dobrom" godiniom moći pokriti eventualne nedostatke iz druge i tako izbjeći potencijalne sankcije zbog kršenja FFP-a.

Ipak, za sada je nejasno kako će se ovakve promjene regulative odraziti na slučajeve klubova koji su pod istragom još od ranije, od prije izbijanja pandemije koronavirusa i suspenzije takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi