Odluka o kvalifikacijama 27. maja, bh. klubovi bi se mogli naći u lošoj situaciji

Odšteta timovima koji ne budu igrali?

Odluka o kvalifikacijama 27. maja, bh. klubovi bi se mogli naći u lošoj situaciji

UEFA cilja na 20. oktobar kao datum početka nove sezone Lige prvaka, dok aktuelnu želi okončati u osmom mjesecu.

To znači da će ostati veoma mali prozor za kvalifikacije za sezonu 2020/2021 Lige prvaka. Jako komplikovana je, za sada, situacija i sa planovima za Ligu Evrope.

Britanski The Times je danas donio priču, svojevrsnu prognozu, da bi UEFA mogla "skratiti" ili čak potpuno ukinuti kvalifikacije za svoja klupska takmičenja.

The Times je obradio slučaj Lige prvaka i nekoliko mogućih scenarija za kvalifikacije, dok je s Ligom Evrope situacija puno komplikovanija zbog puno većeg broja timova koji do grupne faze dolaze baš kroz kvalifikacije.

Navodno već postoje neki prijedlozi za rješenje problema kvalifikacija za LP, a jedan od njih je da se odigraju sva pretkola (tri pretkola + play-off), ali da se igra samo po jedna utakmica na neutralnom terenu.

Inače, u grupnu fazu Lige prvaka kroz kvalifikacije ulazi samo šest klubova.

Drugo rješenje/prijedlog je da se ukinu pretkola, a da se igra play-off. U tom slučaju za plasman u grupnu fazu bi razigravali samo prvaci 12 najbolje rangiranih (UEFA-ina lista) država - koje nemaju nijedno garantovano/direktno mjesto u grupnoj fazi elitnog UEFA-inog takmičenja. Dakle, play-off bi igrali prvaci 12 zemalja rangiranih iza Engleske, Italije, Španije, Francuske, Njemačke, Portugala, Rusije, Turske, Ukrajine i Belgije. To su Hrvatska, Srbija, Holandija, Austrija, Češka, Grčka, Danska, Švicarska, Kipar, Škotska, Švedska i Bjelorusija.

U slučaju da ni odigravanje jednog pretkola, play-offa, ne bude moguće (da ne bude vremena ili uslova), UEFA bi prema trećoj opciji mogla prosto pomenutih šest mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka popuniti "pozivanjem" šest prvaka iz šest najbolje rangiranih zemalja nakon onih koje već imaju garantovano mjesto u grupnoj fazi.

Ukoliko se drugi ili treći scenarij ostvare, prvak Bosne i Hercegovine bi ostao bez kvalifikacija za Ligu prvaka. Bez obzira na to da li bi se trenutno suspendovana Premijer liga odigrala ili prekinula.

Bosna i Hercegovina je na UEFA-inoj rang listi daleko od zemalja čiji bi prvaci razigravali za ulazak u grupnu fazu Lige prvaka. Tačnije, BiH se nalazi na tek 40. mjestu.

Izvjesno je da bi klubovi koji su trebali, a možda ipak neće igrati kvalifikacije za Ligu prvaka mogli dobiti novčanu kompenzaciju od UEFA-e. Svejedno, ukidanje ili skraćenje kvalifikacija za LP bi značilo lošu situaciju za bh. klubove, pa i zbog činjenice da onda neće biti isključeno ni smanjenje broja klubova u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Logika nalaže da bi ekipe kojima budu uskraćene kvalifikacije (garantovane u normalnim okolnostima) za Ligu prvaka trebale ići u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Međutim, za sada nema informacija niti prijedloga za rješavanje sudbine Lige Evrope i kvalifikacija za ovog takmičenje. Naime, u grupnu fazu Lige Evrope čak 31 tim (od ukupno 48) stiže kroz kvalifikacije.

The Times navodi da bi UEFA konačnu odluku o kvalifikacijama za LP i LE trebala donijeti 27. maja.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

milivoje
Spavaš li mirno Zeljkoviću?
2 6
Dtox
Nije sve u parama mafijo iz uefe, jeb vam Begic pleme. Gdje zar za nogomet, zar navujanjem za svoj klub. Jel to samo bogatasi imaju pravo na to. **** vas gazprom i prljave arapske pare u sred cm.ara
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi