UEFA oslobodila sredstva za pomoć savezima: Na koliko novca može računati NFSBiH?

Odluka je zvanična

UEFA oslobodila sredstva za pomoć savezima: Na koliko novca može računati NFSBiH?

Fudbalska sezona je u većini evropskih zemalja i dalje "zakočena", već duže od mjesec dana.

Razlog je svima poznat - pandemija novog koronavirusa.

Uz par izuzetaka, većina nacionalnih fudbalskih saveza u Evropi razmatra sve moguće opcije za nastavak sezone. Naravno, prvi i najvažniji razlog je novac.

Finansijska kriza koja već potresa, a čije najteže posljedice će se vjerovatno tek osjetiti u svijetu fudbala, je nešto o čemu brinu svi čelni ljudi evropskog fudbala.

I UEFA-i je jasno da je pred većinom saveza i klubova težak period, pa se pripremaju paketi za pomoć.

Krovna kuća evropskog fudbala je danas saopštila da su oslobođena sredstva u ukupnom iznosu od 236.5 miliona eura. Sredstva su namijenjena svim (55) savezima pod UEFA-inim okriljem.

"UEFA je spremila 236.5 miliona eura kako bi pomogla 55 saveza članova u prevazilaženju izazova pandemije COVID-19 u svojim državama", stoji na početku UEFA-inog saopštenja.

Sredstva su "izuzeta" iz fonda HatTrick.

"HatTrick program finansiranja uglavnom dijeli sredstva nacionalnim savezima za pokrivanje troškova rada i za pomoć u razvoju posebnih, ciljanih aspekata domaćeg fudbala. Međutim, UEFA je odlučila da dozvoli svakom savezu da postavi vlastite prioritete u svjetlu negativnog efekta koronavirusa na sve nivoe fudbala", poručeno je iz UEFA-e.

Dakle, savezi će sami moći odlučiti na šta će trošiti novac koji će na njihove račune stići iz UEFA-e.

Kako će se dijeliti novac i koliko će svaki savez, uključujući i NFSBiH, dobiti od UEFA-e?

Iz izjave prvog čovjeka krovne kuće evropskog fudbala, Aleksandra Čeferina, se može zaključiti da svakom od 55 nacionalnih saveza pripada jednaka svota novca.

"Naš sport se suočava sa izazovom bez presedana, koji je posljedica krize izazvane pandemijom virusa COVID-19. UEFA želi pomoći svojim članovima da odgovore izazovu na način koji je prikladan za njihove specifične oklnosti. Kao rezultat toga, postigli smo dogovor da se 4.3 miliona eura po asocijaciji, isplaćenih do kraja ove i u narednoj sezoni, kao i kroz investicioni fond, može koristiti na onaj način koji naši članovi vide kao koristan za pomoć fudbalskoj zajednici", istakao je Čeferin.

Dakle, i NFSBiH ima pravo na cifru do 4.3 miliona eura iz ovog paketa UEFA-ine pomoći.

"Vjerujem da je ovo odgovorna odluka kojom pomažemo koliko god možemo. Ponosan sam na jedinstvo koje se pokazuje u fudbalu tokom krize. Bez sumnje, fudbal će biti u središtu procesa povratka života u normalno stanje. Kada to vrijeme dođe, moramo biti spremni da odgovorimo na poziv", na kraju je istakao Čeferin.

Treba napisati i koju riječ o programu HatTrick iz kojeg stižu sredstva pomoći savezima.

Riječ je o jednom od najvećih programa pomoći i solidarnosti uspotavljenih od strane neke sportske organizacije. Program je "lansiran" 2004. godine nakon EP-a u Portugalu. Baziran je na ideji reinvestiranja velikog dijela zarade od Evropskog prvenstva u cilju razvoja na tri različita načina: Investicije, edukacija i dijeljenje znanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti