Sutra UEFA gubi monopol, ništa više neće biti isto?

Superliga je izgledna opcija

Sutra UEFA gubi monopol, ništa više neće biti isto?

Eldar Ganibegović
Teme:

Evropski sud pravde trebao bi donijeti značajnu presudu o budućnosti fudbala u Evropi i to sutra, 21. decembra 2023. godine. Vjerovatno u fudbalu više neće ništa biti isto. 

U aprilu 2021. godine 12 klubova objavilo je svoju namjeru osnivanja Super lige koja bi se igrala uz UEFA Ligu prvaka i domaća natjecanja na kontinentu.

Ideja je bila garantovati da će najbolji (bolje rečeno najbogatiji) klubovi u Ecropi češće igrati jedni protiv drugih za puno više novca nego što to daje UEFA.

Međutim, takav plan je ubrzo propao. Pobunili su se brojni nacionalni savezi, Evropsko udruženje klubova, kao i navijačke skupine i ideja se odgodila.

UEFA je najavila da će razmotriti mogućnost suspenzije klubovima koji stoje iza koncepta Superlige iz svojih takmičenja, uključujući Ligu prvaka.

FIFA, svjetsko vladajuće fudbalsko tijelo, također je zaprijetila sankcijama i isključenjem svakog igrača koji se pojavi na utakmicama Super lige.

Oglasi

Kao rezultat toga, devet od 12 klubova objavilo je namjeru povlačenja iz Superlige, dok su ostali samo Barcelona, Real Madrid i Juventus.

Šta će odlučiti Evropski sud pravde?

Sutra će, 21. decembra 2024. godine, Evropski sud pravde donijeti presudu u slučaju C-333/21, koji se tiče osnivanja Superlige i mogućih posljedica za klubove sudionike. Tuženici su UEFA i FIFA.

Sudski spor pokrenuli su "European Super League Company" sa sjedištem u Španiji i agencija za sportski marketing "A22", iza koje stoje Real Madrid, Barcelona i Juventus.

"UEFA organizuje takmičenja i u isto vrijeme može odbiti druga takmičenja – to je sukob interesa", objasnio je šef A22 Bernd Reichart.

Kako inostrani mediji prenose, konkretno Mundo Deportivo, čini se da će presuda biti protiv UEFA-e i FIFA-e, a optimistični su i u A22.

"U osnovi smo optimistični i imamo veliko povjerenje u europski pravni sistem", rekao je izvršni direktor A22 Bernd Reichart novinskoj agenciji DPA.

"To je važna prekretnica jer ćemo tada saznati hoće li se tržište otvoriti. Ako ESP omogući klubovima da steknu suverenitet nad vlastitim takmičenjem, i oni će imati udjela u tome. Uvjeren sam", dodao je.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

UEFA zna da sutrašnja odluka o Superligi neće ići u njihovu korist, zato Nasser Al-Khelaifi i ECA pokušavaju natjerati klubove da potpišu da će ostati dio UEFA takmičenja i nakon presude Super lige", objavio je Mundo Deportivo.

Top Komentari

Ecosport
Evo jedine opcije da PSG osvoji ligu prvaka kada svi bolji klubovi počnu igrati Superligu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi