Reprezentacija s Balkana bit će prvi evropski rival Rusiji od početka rata

Utakmica u martu?

Reprezentacija s Balkana bit će prvi evropski rival Rusiji od početka rata

Edmir Škorić

Od početka rata u Ukrajini, Rusija je "izbrisana" sa sportske mape. UEFA i FIFA prve su je suspendovale, ali tamošnja fudbalska reprezentacija ne odustaje od igranja utakmica.

Iako odavno ne igraju zvanične utakmice u kvalifikacijama, Rusi su uspjeli odigrati nekoliko priajteljskih utakmica, ali nijedna evropska selekcija im nije htjela biti rival.

U jesen 2022. godine bio je dogovor između Fudbalskog saveza Rusije i Fudbalskog saveza BiH da se odigra utakmica, no ona je otkazana nakon velikog pritiska javnosti u našoj zemlji.

Vodeći ljudi Saveza odlučili su promijeniti prvobitnu odluku da se zakaže utakmica s Rusijom, a nju su tada donijeli članovi Komiteta za hitnost NS BiH s pet glasova za i jednim protiv.

Rusi su dobili odbijenicu, ali sada su izgleda pronašli novog rivala na balkanskom području. Kako javljaju mediji, Rusi će u St. Peterburgu ugostiti Srbiju, kojoj bi to bila jedna od provjera za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Oglasi

Sportklub je saznao da će se duel Rusije i Srbije desiti isključivo ako bude dozvola od strane FIFA-e i UEFA-e.

Ukoliko dobiju zeleno svjetlo, Srbi će 21. ili 22. marta biti gosti Rusiji, kojoj će ovo biti prvi meč sa nekom evropskom selekcijom od početka rata. Prethodno su igrali mečeve protiv Iraka, Kube i Kameruna.

Rusija i Srbija su odigrale četiri meča, a hoće li biti i peti, ostaje da vidimo. 

UEFA krenula sa pomilovanjem Rusa, pa naišla na otpor

UEFA je ranije ove godine objavila da će ruske U17 reprezentacije imati pravo nastupa na međunarodnim turnirima unatoč ranije izrečenim sankcijama.

Oglasi

"Uefa pokazuje svoju odlučnost i čvrst stav protiv nasilja zabranom ruskih reprezentacija. Ostat će na snazi ​​dok ne bude mira. Ali zabranom mladih kršimo njihova prava i diskriminišemo ih. Nudimo im priliku da odmjeriti se u odnosu na svoje vršnjake, a time i šansu za bolju i ljepšu budućnost“, komentarisao je ovu temu predsjednik Aleksander Čeferin.

No, ubrzo su uslijedile žestoke reakcije ostalih zemalja. Prva se javila Engleska.

"Ne podržavamo stav o vraćanju Rusije u broj sudionika UEFA-inih takmičenja. Naš stav ostaje nepromijenjen: Engleska neće igrati protiv Rusije".

Tada su se oglasili, naravno, i Ukrajinci: “UAF potvrđuje da neće sudjelovati ni u jednom takmičemju u kojem sudjeluju ruske ekipe i apelira na ostale saveze članice UEFA-e sa zahtjevom da bojkotiraju moguće utakmice u kojima sudjeluju selekcije iz Rusije".

Uvjereni smo da je donošenje ovakvih odluka o postupnom povratku momčadi iz Rusije na sudjelovanje u natjecanjima sada neutemeljeno i tolerantno prema ruskoj politici.”

Ostale reprezentacije koje su javno obznanile da neće igrati protiv Rusije su Poljska, Latvija, Danska i Švedska. Poruka je ista - bojkot bez obzira o kojoj selekciji Rusije da se radi. Dakle, nema utakmica protiv Rusa ni u jednoj selekciji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi