UEFA zbog Italijana promijenila broj reprezentacija na narednom Evropskom prvenstvu

Igrat će 16 umjesto 12 selekcija

UEFA zbog Italijana promijenila broj reprezentacija na narednom Evropskom prvenstvu

E. Škorić

Na narednom Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godne učestvovat će 16 timova.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin potvrdio je kako će na idućem Euru U21 nastupati 16 selekcija, a tu odluku obrazložio je riječima da bi se tako izbjegla situacija kao na nedavnom turniru u Italiji i San Marinu kada je domaća selekcija ostala bez polufinala poslije remija i Francuske (0:0).

"Već duže vreme razmišljamo da proširimo šampionat na 16 ekipa i to ćemo da uradimo za naredni ciklus. To je najbolja solucija kako se ne bi ponovila situacija kao sa Italijom", rekao je Čeferin za Rai sport.

Tako će se po novom sistemu igrati četiri grupe po četiri selekcije, umjesto dosadašnje tri grupe sa po četiri prema kojem pobednici i najbolji drugoplasirani ide u polufinale. 

Španija je bila prvak Evrop nakon što je pobijedila Njemačku u finalu sa 2:1, a Italija je ispala jer su Francuzi i Rumuni svjesno odigrali 0:0 i tako prošli i jedni i drugi. Rumunija kao prva u grupi, Francuska kao najbolja drugoplasirana.

Naredno Evropsko prvenstvo za mlade igrače igra se 2021. godine u Mađarskoj i Sloveniji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi