Rekordne zarade: Hoće li Zrinjski nadmašiti Sarajevo?

Nakon transfera Ivana Bašića

Rekordne zarade: Hoće li Zrinjski nadmašiti Sarajevo?

A. Čaušević

Pred HŠK Zrinjski je vrlo profitabilno ljeto te je za očekivati da Plemići lako saniraju gubitak ostvaren prošle godine. 

Prošlu godinu kada se nakon dužeg perioda nije izašlo u Evropu novi prvak BiH je završio sa minusom od 1.9 miliona KM.

Međutim, osvajanje titule te ralizacije transfera Ivana Bašića su značajno popravile situaciju, žargonski rečeno kasa je napunjena do vrha.

Od učešća u Ligi prvaka Zrinjski ima zagarantovanih 410.000 (260.000 eura kao prvak, te 150.000 za učešće u prvom pretkolu LP) te još 350.000 od eventualnog ispadanja u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Plemići već u startu imaju zagarantovnih 760.000 eura, a u slučaju da prođu u drugo pretkolo Lige prvaka ili treće pretkolo Konferencijske lige ta cifra će narasti za oko 200.000 eura.

Važno je napomenuti da za prolazak svakog kola kvalifikacija UEFA klubove koji prođu dalje nagrađuje sa fiksnih 100.000 eura.

Oglasi

Primjera radi, ukoliko Zrinjski u prvom pretkolu Lige prvaka izbaci Sheriff, neće inkasirati 150.000 eura, već 100.000 eura.

Treba napomenuti da će u slučaju plasmana u grupnu fazu Lige prvaka, Europa lige ili Konferencijske lige Zrinjski ostati bez 260.000 eura koliko automatski pripadne svakom šampionu koji nastupi u kvalifkacijama.

S druge strane, plasman u grupnu fazu Konfernecijske lige za bh. standardne donosi nevjerovatnih 2.940.000 eura.

Dakle, računajući i Bašićev transfer za cifru između 500.000 i 600.000 eura Plemići praktično već u sefu imaju oko 1.3 miliona eura.

Inače, prije dvije godine kada je FK Sarajevo igrao play-off Europa lige Bordo klub je zaradio 1.5 miliona samo od UEFA-e pa ostaje da se vidi da li će Plemići uspjeti nadmašiti svog rivala. Klub s Koševa tog ljeta i nije pravio izlazne transfere vrijedne stotinama hiljada eura.

Da bi Zrinjski nadmašio Sarajevo po zaradi za jedno ljeto Mostarcima će biti dovoljno da izbace najmanje jednog protivnika u Evropi. 

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1022
HR HB institucija.
8 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi