Ugledna Marca odabrala deset fudbalskih čuda, glavni akter jednog je Edin Džeko!

Španski list izabrao nezaboravne trenutke

Ugledna Marca odabrala deset fudbalskih čuda, glavni akter jednog je Edin Džeko!

Admin Čaušević

U fudbalu se kao i u životu ponekad dese neke stvari koji s punim pravom mogu poprimiti epitet čuda. Uglednim španski list odabratao je deset nezaboravnih događaja u svijetu fudbala.

Među deset fudbalskih čuda Marca je uvrstila i Wolfsburgovo osvajanje titule prvaka Njemačke u sezoni 2008/2009 godine s Edinom Džekom kao herojom sa postignutih 26 golova.

Wolfsburgovo osvajanje titule smatra se čudom jer su Vukovi u toj sezoni na opšte iznenađenje pregazili sve svoje rivale uključujući vječnog favorita Bayern predvođen Franckom Riberyjem, Phillipom Lahmom, Miroslavom Kloseom i Bastaianom Schweinsteigereom.

Osim Džeke među igračima koji su najzaslužniji za jedinu titulu Wolfsburga u klupskoj historiji svakako pripadaju brazilskom napadaču Grafiteu te nekadašnjem bh. reprezentativcu Zvjezdanu Misimoviću.

Među ostalim čudima su titula Leicester Cityja iz 2016. godine, zatim plasman mladog tima Reala u finale Kupa Kralja 1980. godine kada su prvotimci Reala slavili s 6:1. Nezaboravno je i Evropsko prvenstvo 1992. godine kada je Danska postala najbolja na Starom kontinentu.

Okršaj Brazila i Urugvaja poznat kao Maracanazo kojeg su Urugvajci dobili na prepunoj Marakani pred više od brazilskih 150.000 navijača s 2:1 poslije preokreta za osvajanje Svjetskog prvenstva.

Wimbledonova pobjeda u finalu FA Cupa iz 1988. godine nad Liverpoolom s 1:0, zatim Grčke na Euru 2004. godine, onda Nigerije na Olimpijskim igrama 1996. godine te plasman amaterskog kluba Herbiersa u finale Kupa Francuske 2018. godine su također uvršeni među fudbalska čuda.

Baš kao i Veronino osvajanje Scudetta 1985. godine kada je ovaj klub bio bolji od Platnijevog Juventusa, Maradoninog Napollija i Rummeniggeovog Intera. Drugi na tabeli te sezone bio je Torino.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi