Petevova maestralna postavka uz odličnu igru: Zmajevi ostavili srce na terenu i osvojili veliki bod

Ukrajina - Bosna i Hercegovina 1:1

Petevova maestralna postavka uz odličnu igru: Zmajevi ostavili srce na terenu i osvojili veliki bod

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina je u svom šestom meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo odigrala 1:1 na gostovanju kod Ukrajine. 

Iako početak nije bio obećavajući maestralna postavka selektora Ivayla Peteva i odlična igra na terenu fudbalera koji su su kao mušketiri vodili parolom "svi za jednog, a jedan za sve" donijeli su veliki bod bh. reprezentaciji. 

Domaćini nošeni podrškom oko 25 hiljada navijača su bolje ušli u utakmicu. Preuzeli su inicijativu i počeli da pritiskaju odbranu našeg tima koja nije dugo izdražala.

Igrala se 15. minuta kada je Stepanenko proturio loptu između nekoliko naših fudbalera i u pas izbacio Cigankova koji šalje prizeman i precizan pas na drugu stativu gdje Yarmolenko šalje loptu u mrežu.

Poslije primljenog gola popularni Zmajevi su se oslobodili pritiska te počeli igrati vrlo dobro. Kako se bližio kraj poluvremena postepeno su prebacivali težište igre na protivničku polovinu, a počele su stizati i prilike.

Prvu veliku za izjednačenje naša selekcija je propustila u 34. minuti kada Kolašinac nije uspio iz dva pokušaja loptu ubaciti u mrežu, tačnije odlično je reagovala odbrna domaćina.

Oglasi

Prilika iz 43. minute je bila zaista ogromna. Hadžiahmetović je dobro šutirao sa ivice kaznenog prostora, Pyatov je to nekako odbranio. Lopta stiže do Kolašinca koji proigrava Prevljaka, naša "devetka" je šutirala, ali je to Kryvtsov blokirao i dobili smo korner.

Nastavak počinje sa dvije odlične šanse na obje strane. Prvo Shaparenko nije uspio matirati Šehića, da bi u 48. minuti Nalić glavom šutirao umalo pored gola.

Poslije toga večeras itekako borbeni i nadahnuti bh. reprezentativnci su zagospodarili terenom. Igralo se uglavnom na Stevanovića koji je znao poslati opasne centaršuteve, ali je to odbrana Ukrajine čistila. U tim momentima čula se i podrška malobrojnih navijača BiH koji su bili prisutni na stadionu.

Selektor Petev je prve promjene napravio poslije 15-ak igre u drugom dijelu. Osvježio je vezni red ubacivanjem povratnika Sarića i Prcića umjesto Nalića i Gojaka.

Na narednu priliku našeg tima čekalo se do 70. minute. Džeko je sjajno šutirao sa oko 20-ak metara, ali je to Pyatov izvadio ispod prečke. Poslije dva uzastona kornera nije bilo poraza.

Oglasi

Nova uzbuđenja pred golom domaćina pet minuta kasnije. Prevljak je u razmaku od nekoliko sekundi šutirao. Defanzivci Ukrajine i večeras raspoloženi Pyatov su to zaustavili.

Do potpuno zasluženog izjednačenja stigli smo u 77. minuti. Prcić dugom loptom pronalazi Stevanović koji majstorski proigrava Ahmehodžića, a mladi štoper preciznim šutem iskosa sa desne strane pogađa tzv. "malu mrežicu". Bila je to zaista prekrasna akcija.

Poslije izjednačenja naša selekcija nije dopustila Ukrajincima da preuzme prevlast na terenu već su nastavili sa hrabrom igrom. Finiš meča je protekao bez većih uzbuđenja pa je ostalo konačnih 1:1.

Sada je grupi D kvalifikacija Francuska prva sa 12 utakmica, Ukrajina ima devet, Finska osam, Bosna i Hercegovina sedam, dok je Kazahstan na dva boda. U novembru Zmajevi igraju domaće mečeve protiv Finske i Ukrajine te imaju sve u svojim nogama da izbore baraž.

Ukrajina - Bosna i Hercegovina 1:1 (Yarmolenko 15'/Ahmedhodžić 77')

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ukrajina: Pyatov, Zabarnyl, Kryvtsov, Matviyenko, Tymchyk, Stepanenko, Shaparenko, Sobol, Yarmolenko, Yaremchuk, Tsygankov.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Ćivić, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Stevanović, Kolašinac, Nalić, Hadžiahmetović, Prevljak, Džeko, Gojak.

Promo

Top Komentari

Rajvosa2019
Odlican rezultat , netreba traziti dlaku u jajetu - odigrali smo dobro + i dalje je sve u nasim rukama , jos 2 tekme i a.B.d +6 bodova
74 5
Hexex
Bod ko kuca, odlicna igra, idemo na dvije pobjede sad
34 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi