Ukrajina odustala od organizacije Eurobasketa 2015. godine
FOTO: EPA

Zbog političke situacije u zemlji

Ukrajina odustala od organizacije Eurobasketa 2015. godine

Ukrajina je 2015. godine na svom tlu trebala ugostiti najbolje evropske košarkaške reprezentacije, ali zbog političke situacije u toj zemlji domaćinstvo će biti promijenjeno. 

Ovu informaciju danas je potvrdio predsjednik organizacionog odbora Evropskog prvenstva Markijan Lubkivskij. On je izjavio kako Ukrajina trenutno nije u mogućnosti da organizuje to takmičenje. 

"Ne mogu ni zamisliti kako bi se odvijale pripreme za organizaciju Eurobasketa u ovakvoj ekonomskoj i političkoj situaciji. Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu i trenutno bezbjedonosna situacija u zemlji nije na nivou. Sada moramo posložiti prioritete i iskoristiti političke i financijske kapacitete kako bi sačuvali teritorijalni integritet i nezavisnost," rekao je Lubkivskij. 

Lubkivskij je dodao kako bi Ukrajina trebala ponuditi FIBA-i organizaciju Eurobasketa 2017. godine, dok bi se naredno prvenstvo moglo odigrati u nekoliko evropskih zemalja. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.