Ok, Rusija je suspendovana, ali šta s Ukrajinom? FIFA na pragu donošenja odluke

Situacija dramatična

Ok, Rusija je suspendovana, ali šta s Ukrajinom? FIFA na pragu donošenja odluke

Eldar Ganibegović

Agresija Rusije na Ukrajinu traje već danima.

Zbog toga su FIFA i UEFA suspendovale reprezentativne selekcije Rusije kao i tamošnje klubove, a prvenstvo u Ukrajini je prekinuto.

Postavlja se pitanje šta će biti s igračima koji imaju ugovore s ukrajinskim klubovima.

Kako saznaje portal meczyki.pl, u petak je održana sjednica FIFA-ine Nogometne komisije na kojoj se raspravljalo o promjeni transfernog pravilnika. Poznato je da su prvenstvene utakmice u Ukrajini prekinute i stoga su se postavljala pitanja šta učiniti s igračima koji imaju ugovore u napadnutoj zemlji.

Još uvijek nije donesena nikakva odluka, ali u početku je FIFA raspravljala o mogućnosti da igrači koji igraju u ukrajinskoj ligi pređu u klubove u drugim zemljama, barem privremeno - dok se utakmice ne nastave u Ukrajini.

No, ne zna se kako to formalno riješiti. Ukrajinski klubovi su obustavili svoje djelovanje. Tijekom vijećanja odbora prvotno je dogovoreno da bi maloljetni nogometaši iz Ukrajine trebali imati pojednostavljene postupke registracije u drugim savezima.

Cezary Kulsesza, predsjednik Fudbalskog saveza Poljske, za ideju je da se ukrajinski fudbaleri, tj. fudbaleri ukrajinskih klubova, samo posude drugim klubovima dok se kompletna situacija ne smiri.

Također, pokrenuto je i pitanje stranih igrača koji igraju u Rusiji. Postoje dvije ideje. Jedna je dopuštanje igračima da sporazumno raskinu ugovore s klubovima izvan prijelaznog roka.

Druga ideja je radikalnija. Riječ je o davanju prava na raskid ugovora svim strancima koji igraju u ruskoj Premier ligi zbog sudjelovanja zemlje u oružanom sukobu. Iako bi ova opcija koju je forsirao FIFPro trebala naći podršku u FIFA-i, prilično je kontroverzna. Ruski klubovi bi izgubili milione i situacija bi sigurno mogla tako dodatno eskalirati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti