Alija Hadžiosmanović uspio u nečemu što bi teško u Sarajevu ikome pošlo za rukom: Deset godina je pisao knjigu na čiju je promociju stigla krema društvenog i javnog života

Uz prisustvo brojnih eminentnih zvanica iz javnog života promovirao knjigu

Urbana legenda: Braco svojim spektaklom zasjenio i izbor selektora

Koliko god spektakularnih događaja bilo u isto vrijeme, logika nalaže da ih sve treba ostaviti postrani. Od svih, zna se koji bi mogao biti najspektakularniji - promocija knjige Alije Brace Hadžiosmanovića.

Za one koji ne znaju, a takvi u Sarajevu ne postoje, Alija je urbana legenda. I ma šta o njemu kao pitoresknom liku mislili, ma koliko lupao kao "Maksim po diviziji" i 200 na sat jurila njegova bujica misli, Braco je 22. decembra 2017. učinio nešto što mnogi, možda niko od sportskih radnika neće moći. Okupio je na jednom mjestu kremu javnog života, na pijedestal postavivši i svoj lik i amaterski fudbal u Sarajevu i BiH.

Našalio se neko kako nije bilo posjećenije promocije knjige od "predstavljanja Biblije, prevedene na Bosančicu". Iz svih sfera života bilo je tu eminentnih predstavnika, a kongresna dvorana hotela Evropa bila je krcata.

Dekani, profesori, doktori, direktori, bivši i sadašnji predsjednici, fudbaleri, muzičke zvijezde...jednom riječju legende, među kojima je, eto, svoje mjesto jamačno priskrbio i Braco.

Od Kemala Kozarića, Franje Topića, Ismeta Hadžića, Muhameda Granova, Adnana Džinde, preko Amara Osima, Almira Turkovića... pa sve do Dine Merlina.

I možemo se mi na glavu nasaditi i kikotati Bracinim somnabulnim izvalama, njegov život koji je posvetio velikom, malom, poluprofesionalnom i amaterskom fudbalu načinili su ga historijskom ličnošću.

U Braci je sadržana najautentičnija poetika sarajevske mahale i donekle je simbol sarajevske lokalističke tragedije. Ne može ga se smatrati fudbalski ozbiljnim, ali u sebi sažima sudbine svih onih brojnih talenata koji su žarili i palili fudbalskim terenima, ali nisu napravili ništa značajno u fudbalskom smislu. Između ostaloga i o njima Braco piše u svojoj knjizi.

I da je mogao biti cjenjeniji trener, Braci to ne bi pristajalo. On je čovjek iz raje i čovjek koji živi za raju. Pa onda ta raja, među kojima je garnizon nekada talentovanih fudbalera, a danas etabliranih ljudi u raznim sferama života, nikako ne može ostati ravnodušna prema Hadžiosmanovićevom habitusu.

"S Bracom prijateljujem 43 godine. Davne 1981. iz juniora Željezničara došao sam u Saobraćajac on je bio već iskusan fudbaler. Najljepše trenutke svoje mladosti proveo sam sa njim, a tadašnje utakmice Saobraćajca, Vrbanjuše, Vratnika i ostalih gledalo je od tri do pet hiljada ljudi. I dok smo mi igrali fudbal, on ga je živio. Braco je urbana legenda Sarajeva, a ako u miru ima nagrada Zlatni ljiljan onda je treba dodijeliti njegovoj supruzi koja je uz njega proživjela svaki taj trenutak njegove fanatične posvećenosti Vrbanjuši i amaterskom fudbalu", kazao je profesor Kemal Kozarić, nekadašnji predsjednik Željezničara i guverener Centralne banke.

Među promotorima na promociji knjige "Pedesetogodišnja historija Vrbanjuše i Brace" bili su još pomoćnik federalnog ministra za kulturu i sport Adnan Džindo te bivši predsjednik Sarajeva Mensud Bašić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Urnebesni nastup glavnog aktera u izjavi za medije uoči promocije pogledajte u videu. Nećete se pokajati. Alija Braco Hadžiosmanović zasjenio je čak i sjednicu fudbalske vlade koja se danas dešava u Zenici.

Top Komentari

Heller
Urbana, lik seljačina sa dna kace.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti