Urugvaj i Holandija su dovoljno veliki
Nema riječi utjehe za igrače Gane

Rezime dana

Urugvaj i Holandija su dovoljno veliki

M. Maksimović

Holandija - Urugvaj. To je prvo polufinalni par na ovom SP-u. Par koji realno niko nije očekivao i par po kojem će ostati upamčen turnir u Južnoj Africi za sva vremena.

Plasman Holandije kao svjetske fudbalske velesile nije iznenađenje, ali Holandija je u četvrtfinalu savladala Brazil. Brazil koji ih je u polufinalu 1998. godine dobio na penale, Brazil koji ih je
eliminisao u četvrtfinalu 1994. godine. Oba ta susreta su se kasnije prepričavala baš kao što će i ovaj.

Brazil je kao nikada do sada igrao disciplinovano, kako u ofanzivi tako i defanzivi. Kaka i društvo izgledali su dobro u prvom poluvremenu dvoboja protiv Holandije, ali je bilo potrebno malo da se Dungina koncepcija raspane. Onog trenutka kada je Felipe Melo zabio autogol.

Nakon toga toga to nije bio više onaj Brazil, a Holandija je to znala iskoristiti, Melo je na kraju dobio crveni karton. Tako se tragičar ove utakmice pridružio svojim saigračima iz Juventusa koji su dobrim dijelom učestvovali u debaklu Italije.


I koliko je teško Melu, još je teže Dungi čija će trenerska karijera biti obilježena ovim rezultatom. Dunga je lomio koplja oko taktike i načina igre sa svojim nekadašnjim saigračima, veličinama brazilskog fudbala i na kraju je izvukao deblji kraj.

Za razliku od njega na drugoj strani trener Lambertus "Bert" van Marwijk proživljava svoje najbolje dane. Borussia Dortmund i Feyenoord su bili njegovi veliki klubovi koje je vodio prije reprezentacije, a danas je najuspješniji selektor ove zemlje. Čovjek sa 19 pobjeda u 26 utakmica, u kojima je Holandija samo jednom poražena. Na ovom SP je uvezao pet pobjeda. U Južnoj Africi je pokazao kako može funkcionisati selekcija sa puno zvijezda. Dobro i ovdje je malo ''varničilo''ali za razlilku od ostalih ova selekcija je i pobjeđivala.

Suze teku u Brazilu, ali u Gani i pitanje je koliko će vremena proći da se Rajevac i ekipa vrate u normalu. Zabili su iz penala protiv Srbije, pa protiv Australije, sad su imali pobjedu u svojim rukama, ali su doživjeli sudbinu Kameruna (1990) i Senegala (2002). Kamerunu je zabio Lineker u 105.minuti, Senegalu - Manzis. Dugo će navijači Gane vrtiti film u kojem Gyan pogađa prečku u 120.minuti.

Ako tuguje Gana, slavi Urugvaj koji je u svojoj istoriji bio prvak svijeta u godinama dijeljivim sa deset (1930, 1950) , a posljednji put polufinalist također u godini dijeljivoj sa deset (1970).

Evo ih tu ponovo kao selekcija koja je među zadnjim izborila svoj nastup na SP, ali koju krasi veliko zajedništvo, disciplina, želja, borbenost. Luis Suarez je ovu selekciju golovima doveo u polufinale, svojom odbranom je zaustavio Ganu. Musler j e odbranio dva penala, El Loco Abreu je zabio ala Panenka, otvorivši tako posebnu stranicu urugvajskog fudbala, ali i svjetskog.

Dvije utakmice četvrtfinala su pokazale zašto je fudbal poseban, nepredvidljiv. Crveni kartoni i penali.. Kao prst sudbine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.