Utakmica koja je nagovijestila stvaranje jednog od najvećih rivalstava u bh. fudbalu!

Osam golova i nevjerovatan povratak

Utakmica koja je nagovijestila stvaranje jednog od najvećih rivalstava u bh. fudbalu!

A. Čaušević

Stvaranje zajedničke Premijer lige BiH u kojoj su se takmičili klubovi sa cijelog prostora BiH u međuvremenu je iznjedrilo neke od najvećih rivalstava u bh. fudbalu. 

Utakmicama Sarajeva i Širokog Brijega tradicionalno se dodijeli epitet derbija kola. Radi se o klubovima koji zajedno sa Željezničarom, Zrinjskim i Čelikom nikada nisu ispali iz Premijer lige.

Od sezone 2002/2003 kada se igra zajedničko prvenstvo sarajevski i hercegovački tim su odigrali niz velikih utakmica. Jedna od onih koja je i nagovijestila stvaranje velikog rivalstva igrana je krajem septembra 2002. godine.

Sarajevo za kojeg su između ostalih tada nastupali Muhamed Alaim, Damir Mirvić, Muhidin Zukić, Alen Škoro, Džemo Smječanin, Emir Obuća, Albin Pelak, Adnan Osmanhodžić, Faruk Ihtijarević i druge je u 9. kolu dočekalo Široki Brijeg predvođen Igorom Melherom, Danijelom Bajkušom, Sašom Đuričićem, Mirkom Hrgovićem te omalenim Hrvojem Hercegom.

Na utakmici u okviru 9. kola viđeno je čak osam golova. Završeno je rezultatom 4:4. Sarajevo je bilo bolje, dok je Široki Brijeg maksimalno iskoristio svaki kiks domaće odbrane.

Gosti iz Hercegovine su vodili s 0:2 golovima Ercega iz 32. i 34. minute, a Obuća je u 37. minuti poslije niza promašenih prilika vratio domaće u igru za rezultat prvog poluvremena.

U nastavaku gosti sa dva gola Đuričića u 65. i 70. minuti odlaze na tri gola prednosti. Činilo se da je tada sve gotovo i da će Široki Brijeg slaviti veliku pobjedu, međutim Bordo tim ne bi bio Bordo tim da ne učini sve da dođe do povoljnog rezultata. Tako je i bilo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U furioznoj završnici igrači Sarajeve su uspjeli ostvariti nevjerovatan povratak. Rezervista Smječanini je u 76. minuti smanjio na 2:4, da bi se Muamer Kurto u posljednjim minutama pretvorio u potpunog junaka. Veznjak je u 88. smanjio na 3:4, a u sudijskoj nadoknadi je zabio za izjednačenje.

Inače, tu sezonu je Sarajevo okončalo na trećem mjestu sa 69. bodvoa, dok je Široki s bodom manje bio četvrti. Titulu je osvojio Leotar.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Ivica_Osim8
ISTINA ZA VEDRANA!! Skripari da te neki navijači i ljudi prije svega,, ne bi ste šutili, ****e znate se zaliti na balkanskim navijačima, kako vas murija tjera pola sata prije tekme na gostavanjima, a sutite o Vedranu sram vas bilo, da Bog da se raspalli
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi