Utakmica Lige prvaka u Milanu je glavni razlog kastastrofe u Bergamu?!

Teško stanje zbog epidemije koronavirusa

Utakmica Lige prvaka u Milanu je glavni razlog kastastrofe u Bergamu?!

U Italiji i dalje vlada haotično stanje zbog epidemije koronavirusa, a regija koja je žarište i koja je od početka najteže pogođena je Lombardija.

Ukoliko se govori o gradovima, onda je Bergamo, grad od nekih 120.000 stanovnika, trenutno u najtežoj situaciji, može se reći i u katastrofalnoj.

Tako su sinoć i vojni kamioni odvezli 60 sanduka sa tijelima preminulih osoba iz Bergama jer groljbe i krematorij u tom gradu ne mogu "savladati" veliki broj žrtava. Naime, u Bergemu su tokom posljednja 24 sata umrle 93 osobe, dok se gradski krematorij može nositi za 25 tijela i to u slučaju da radi punim kapacitetom. Kada se sve sabere, u Bergamu je od početka epidemije koronavirusa od posljedica istog preminulo preko 500 osoba.

Imunolog Francesco Le Foche vjeruje da je historijska utakmica Atalante u 1/16 finalu Lige prvaka jedan od glavnih razloga izuzeno brzog širenja koronavirusa u Bergamu.

Naime, 19. februara je oko 40.000 ljudi iz Bergama putovalo u Milan (stadion Atalante ne ispunjava uslove za LP) i na San Siru gledalo pobjedu Atalante nad Valencijom od 4:1.

"Moguće je da je bilo nekoliko glavnih razloga i okidača za raspršivanje virusa", rekao je Le Foche za Corriere dello Spot, pa nastavio:

"Utakmica Atalanta - Valencia bi vrlo lako mogla biti jedan od njih. Bio je to vrhunac kolektivne euforije u do sada jedinstvenoj sezoni za ovaj klub... Od te utakmice je prošao jedan mjesec, tako da termin odgovara. Okupljanje hiljada ljudi, tek koji centimetar jednih od drugih, koji učestvuju u manifestacijama slavlja popur grljenja, vike... Sve je to moglo doprinijeti širenju virusa".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Pretpostavljam da mnogi nisu željeli propustiti tu utakmicu ako su imali karte, čak iako su osjetili da imaju temperaturu. Gledno iz ove prespektive, bila je ludost igrati utakmicu sa publikom, ali tada stvari nisu bile dovoljno jasne. Danas bi to bilo nezamislivo", dodao je Francesco Le Foche.

Inače, Valencia je već sopštila da je 35% njene ekipe i osoblja pozitivno na koronavirus, što bi moglo biti povezano sa gostovanjem u Milanu. Međutim, Atalanta do sada nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u svojim redovima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti