Uvjerljiva pobjeda nad Litvanijom za korak bliže Brazilu

Tri gola u mreži gostiju

Uvjerljiva pobjeda nad Litvanijom za korak bliže Brazilu

E. Škorić, foto: Elmedin Mehić

Briljantnu partiju pružili su bh. nogometni reprezentativci u četvrtoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Mundijal u Brazil 2014. godine. Razigrani Zmajevi su potopili Litvaniju rezultaotm 3:0.

Svi smo bili optimisti uoči ove utakmice i uvjereni u pobjedu, posebno nakon osvojenog boda u Atini. Ipak, početak utakmice nije nagovještavao da će konačan rezultat biti ubjedljiv u korist naše selekcije. 

 

Litvanci su se dobro branili u prvih 20-ak minuta, ali i zadavali nam dosta problema kada god bi prišli golu Begovića. U devetoj minuti pravimo veliku grešku na 40-ak metara od našeg gola, ali se za lošu partiju u Atini iskupio mladi Vranješ, koji je večeras briljirao u zadnjoj liniji. Tek u 18. minuti prijetimo, ali je Misimovićev udarac izblokiran. 

 

Stankevičius je topovski pucao iz slobodnog udarca, Begović je bio siguran. U 26. minuti Lulić je sjajno uposlio Misimovića, koji je sa nekih 18 metara pucao preko gola. Panka je na drugoj strani loše šutirao. Konačno smo u 29. minuti slomili otpor tvrdih gostiju.

 

Raspoloženi Pjanić je pokazao kakav je majstor, između tri igrača u žutim dresovima poslao je prizemnu loptu za Ibiševića, koji se našao sam pred golmanom Litvanije i onda loptu zakucao pod prečku. U 33. minuti ponovo asistencija Pjanića, ali Ibišević sada nije mogao doći do lopte.

 

U 35. minuti Pjanić je ponovo u glavnoj ulozi. Sjajno je veznjak Rome proigrao Džeku, koji je iz dva dodira loptu s nekih 11 metara spremio u mrežu gostujućeg čuvara mreže i tako postao ponovo najbolji strijelac BiH svih vremena. 

 

Na 3:0 povisili smo u 41. minuti. Vranješ se izborio za jednu loptu, ona na kraju došla do Džeke, koji je sjajno centrirao, Pjanić natrčao i sa sedam metara loptu poslao u mrežu. Sve smo, dakle, riješili u nekih 20-ak minuta, preciznije u drugom dijelu prvog poluvremena.

 

U nastavku smo igrali mirno, onoliko koliko je potrebno da se zadržio visoka prednost i upiše sigurna pobjeda. U 49. minuti Ibišević je izborio slobodni udarac na dobroj poziciji, ali Salihović je šutirao preko gola. 

 

Kasnije je selektor dao šansu i mladim igračima Vršajeviću i Stevanoviću, a onda i debitantu Zukanoviću, dok je ranije iz igre izvadio Mujdžu, Lulića i Pjanića. Pokušavali su Litvanci barem da ublaže poraz, ali rutinski smo odradili ostatak utakmice i slavili veliku pobjedu. 

 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Sada smo ostali lideri u grupi sa 10 bodova i ovom pobjedom korak smo bliže cilju, a to je svakako plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine. 

 







NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.