Veležu se otvara historijska šansa kada je u pitanju i Liga prvaka
FOTO: EPA

Pojačali koeficijent

Veležu se otvara historijska šansa kada je u pitanju i Liga prvaka

H. Zilić

FK Velež izborio je plasman u treće pretkolo UEFA konferencijske lige.

Rođeni su nakon boljeg izvođenja penala u revanšu eliminisali AEK u Atini i sada ih očekuje dvomeč sa švedskim Elfsborgom u trećem pretkolu UEFA konferencijske lige.

Rođeni su u Evorpi nakon 33 godine, što znači da su u ovu sezonu ušli samo sa nacionalnim koeficijentom od 1.075, ali nakon sjajnih mečeva protiv Colerainea i AEK-a i taj segment su popravili.

Velež je tako osigurao koeficijent 2.000 za narednu evropsku sezonu na koju će biti "zakačen" i nacionalni koeficijent. Ako nacionalni koeficijent ostane isti, a Velež ispadne od Elfsborga u narednoj evropskoj sezoni imali bi koeficijent 3.075.

Međutim, ako Velež eliminiše Elfsborg, otvara mu se velika šansa.

Mostarski klub bi u tom slučaju imao koeficijent preko 4.000 što daje velike mogućnosti da budu nosioci u prvom prektolu Lige prvaka u slučaju da budu prvaci države. Ako Evropu opet izbore kroz UEFA konferencijsku ligu bili nosioci u prva dva pretkola sa koeficijentom preko 4.000.

Oglasi

U sabiranje koeficijenta ubrajaju se svi pozitivni rezultati plus pretkola koja ekipa prođe.

Velež je trenutno prošao dva pretkola UEFA konferencijske lige, a u čeitri odigrane utakmice ostvario je tri trijumfa i jedan poraz.

Pored "bildanja" koeficijenta, mostarski klub je napunio i klupsku kasu.

Velež je za podvig protiv AEK-a dobio dodatnih 300.000 eura, te je trenutno od evropska četiri meča zaradio 850.000 eura, što je svakako velika cifra s obzirom na situaciju bh. klubova.

U slučaju da prođe Elfsborg, Velež bi igrao u play-offu Konferencijske lige i bio bi nadomak grupne faze. Ako Rođeni prođu u play off, imat će 400 hiljada od četvrtog pretkola i 750.000 eura za nastup u play offu, što znači 1.150.000 eura.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Ako se plasiraju u grupnu fazu briše se zarada od kvalifikacija i Velež bi u tom slučaju dobio 2.94 miliona eura za učešće u grupnoj fazi, a ondje bi za svaki bod ili pobjedu dobijao dodatni novac.

Pobjeda u grupnoj fazi donosi 500.000 eura, remi 166.000 eura. Za prvo mjesto u gurpi dobija se dodatnih 650.000 eura, a drugom pripada 325.000 eura.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Arnel925
Hahah ovi ih vec proglasili prvacima i da su se plasirali u Evropu haha ima tu jos ekipa koje se bore za Evropu. Pogotovo je teško igrati na dva fronta. Ali se svi nadamo da će proći i te Šveđane. Puno bi značilo i za nas fudbal.
21 2
jassony
Ima Veleza, ima Starog mosta - RASPALE SE USTASE ko i herceg bosna!
11 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi