"Starac" se probudio: Fudbalska groznica u bh. gradu od 12.000 stanovnika

Velež blizu promocije

"Starac" se probudio: Fudbalska groznica u bh. gradu od 12.000 stanovnika

H. Zilić

U jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine budi se fudbal. U gradiću od 12.000 stanovnika koji je udaljen 36 km lagane vožnje od Mostara vlada totalna fudbalska groznica.

Nevesinje stvara klub koji će biti dostojan borbe za samu elitu bh. fudbala u budućnosti, ali idu korak po korak, stepenicu po stepenicu.

Nakon dužeg zatišja, FK Velež Nevesinje blizu je plasmana u drugi rang bh. fudbala, tačnije u Prvu ligu RS.

Nevesinjci su u prvoj utakmici baraža sa 0:3 u gostima savladali Drinu Zvornik i na svom terenu u revanšu 14. juna brane ogromnu prednost. Inače, Drina je u baraž ušla kao 15. tim iz Prve lige RS u minuloj sezoni, dok je Velež Nevesinje bio drugoplasirani u Drugoj ligi RS-istok gdje je kao prvoplasirana direktan plasman u Prvu ligu RS izborila ekipa Romanije. Ovaj rezultat iz prve utakmice braža znali su itekako proslaviti u svlačionici.

FK Velež Nevesinje je klub koji ima dugu historiju na području Bosne i Hercegovine. Osnovani su daleke 1932. godine. Ujedno su i i najmasovniji sportski kolektiv u Nevesinju.

Oglasi

Tokom devet decenija postojanja fudbalske vještine u nevesinjskom klubu steklo je preko 5.000 fudbalera. Neki su ostvarili zavidne igračke karijere i to je uvijek davalo podstrek novim generacijama da vrijedno rade i stiču sportska znanja.

Dragomir Okuka i Predrag Pažin dogurali su do reprezentativnog dresa. Okuka se ostvario kao uspješan trener, a 2012. godine proglašen je za trenera godine u Kini. Vidak Bejatović, Jovo Mišeljić i Miroslav Čovilo ostvarili su igračke karijere za svaki respekt.

U takmičarskoj sezoni 1973/74. godine omladinci Veleža igrali su finale Kupa na području BiH. Juniori su 2001. godine igrali finale za prvaka RS, pioniri 2011. ušli među osam najboljih u BiH, a kadeti su 2019. godine stigli do naslova prvaka RS.

Seniorski tim je posljednjih godina imao značajne rezultate u Kup takmičenju – u sezoni 2019/2020 plasirao se u polufinale Kupa RS, a u sezoni 2020/21 stigao je do osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine. U historiji kluba je zabilježeno da je Velež 1989. godine igrao kup utakmicu za plasman među 32 ekipe u Jugoslaviji.

Tim iz Nevesinja sada ima generaciju koja je sposobna za veće domete, ponijeli su i epitet najefikasnije generacije u historiji kluba.

Oglasi

Velež Neveisnje je prije više od dvije decenije bio u prvoligaškom društvu i sada imaju priliku da se vrate. U prvoj utakmici baraža su u gostima deklasirali ekipu koja je ne tako davno igrala i Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Osim seniorske ekipe u klubu je aktivno i više mlađih selekcija sa oko 150 djece. Sa Fudbalskim savezom RS klub je potpisao ugovor o izgradnji terena sa vještačkom travom. Realizacijom ovog projekta biće značajno unaprijeđen fudbalski sport u Nevesinju.

Ozbiljno se radi na svakom segmentu u klubu bez nekih vleikih najava i "eksplozija". Korak po korak ruše sve ciljeve. Ambiciozni sportski direktor Tomislav Stajić tačno zna šta treba raditi da se ostvare velike stvari, tako da su i ljudi u klubu maksimalno posvećeni Veležu.

Potražite više informacija na temu Prva liga Republike Srpske:

Ko zna, možda u budućnosti u bh. eliti budemo gledali i duel dva Veleža, mostarskog i nevesinjskog.

Bileća je dala najbolju odbojkašicu svijeta Tijanu Bošković, Gacko ima šampionke Bosne i Hercegovine u odbojci, Trebinje je godinama sportski grad, a na istoku Hercegovine čini se da i Nevesinje slaže svoju lijepu sportsku priču, ovaj put fudbalsku. Rukometaši Nevesinja su u minuloj sezoni igrali polufinale Kupa BiH i Premijer ligu BiH, tako da se sport i u ovom hercegovačkom gradu itekako budi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi