Evropsko prvenstvo

Velika drama: Nijemci se penalima domogli polufinala

Edmir Škorić

Njemačka i Italija odigrale su večeras svoj meč četvrtfinala Evropskog prvenstva u Francuskoj. Penali su odlučili - Njemačka u polufinalu! 

U četvrtoj minuti utakmice Sturaro je loše šutirao, pa je lopta otišla pored njemačkog gola. Uvodne minute protekle su u znaku Italije.

U 15. minuti Khedira se povrijedio, pa ga ja zamijenio Schweinsteiger. Samo četiri minute nakon toga Hummels upošljava Gomeza, ali je Buffon uspio da dođe do lopte.

Schweinsteigeru je u 27. minuti poništen pogodak zbog faula nad De Scigliom. Gomez je slabo pucao glavom u 41. minuti, ali bar neka prijetnja pred golom Italijana.

I onda u 42. minuti ozbiljna šansa za Elf, ali je Buffon odbranio udarac Mullera s nekih 11-12 metara. Minutu kasnije šansa i na drugoj strani. Giaccherini je pobjegao njemačkoj odbrani, ubacio je u peterac, ali nije uspio niko da zakuca loptu u mrežu.

Prvi su u nastavku zaprijetili Azzurri, ali Eder se ne snalazi najbolje. Njemačka je imala šansu u 54. minuti, ali je Florenzi izblokirao udarac Mullera. 

Nijemci su vodeći gol postigli u 65. minuti. Gomez je prošao po strani, ubacio za Hectora, ovaj prebacio do Oezila, a nogometaš Arsenala zabija za njemačko slavlje.

I nakon gola Nijemci su djelovali nešto opasnije, ali Italijani su u posljednjih 20 minuta krenuli još ofanzivnije. 

Eder je u 74. raspalio po lopti nakon ubačaja s lijeve strane, no pucao je pored gola. I onda tri minute kasnije Boateng rukom igra u vlastitom šesnaestercu, sudija je pokazao na bijelu tačku.

Bonucci je preuzeo odgovornost i pogodio za 1:1.  Neuer je pogodio stranu, no nije uspio da odbrani udarac s 11 metara.  Rezultatom 1:1 završeno je 90 minuta, a u dodatnih pola sata, iako je bilo pokušaja, mreže nisu tresle, pa se pobjednik morao odlučivati na penale.

Dosta uzbuđenja kod izvođenja penala, ali je na kraju Njemačka prošla u polufinale Eura i igrat će protiv Francuske ili Islanda.

Tijek penala:
1. serija: Insigne pogodio, Kroos pogodio.
2. serija: Zaza promašio, Mullerov promašio (odbrana Buffona)
3. serija: Barzagli pogodio, Oezil promašio
4. Pelle promašio, Draxler pogodio
5. Bonucci promašio, Schweinsteiger promašio
6. Giaccherini pogodio, Hummels pogodio
7. Parolo pogodio, Kimmih pogodio
8. De Sciglio pogodio, Boateng pogodio
9. Darmian promašio, Hector pogodio


Njemačka - Italija 1:1
(Oezil 65/ Bonucci 78 - penal)

Njemačka: Neuer, Hector, Howedes, Hummels, Khedira, Oezil, Muller, Boateng, Kroos, Kimmich, Gomez.

Italija: Buffon, De Sciglio, Chiellini, Florenzi, Pelle, Sturaro, Barzagli, Eder, Parolo, Bonucci, Giaccherini. 

Vidi video!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi