Velika pobjeda protiv Crne Gore
Đedović je ubacio 19 poena

BiH bolja od Crne Gore

Velika pobjeda protiv Crne Gore

M. Maksimović

24.juna 1993.godine košarkaška reprezentacija BiH je ostvarila svoju posljednju pobjedu u prvom krugu takmičenja na Eurobasketu. Nakon toga 16 poraza u prvom krugu, do nove pobjede danas kada smo savladali Crnu Goru 94:86.

Naši košarkaši su slavili 94:86 predvođeni trojkom Teletović - Đedović - Gordić koja je ubacila 56 poena. Mirza Teletović je doslovno poludio u četvrtoj četvrtini pogodivši četiri trice u vrlo kratkom razdoblju, jednu je dodao Nemanja Gordić kada smo stvorili na kraju se ispostavilu presudnu prednost 86:78.

I dvoboj protiv  Crne Gore smo dobro otvorili, serijom 8:0 smo prvi put ozbiljnije zaprijetili nakon što je Nihad Đedović pogodio dva slobodna bacanja za 20:13, 2:24 prije kraja prve četvrtine.
Upravo je Nihad ubacio posljednji poen 20 sekundi prije kraja za solidnih 25:19.

Prvu osjetniju prednost ostvarujemo na početku druge četvrtine, Kenan Bajramović je ubacio jedno od dva slobodna za 32:19. Prvi put smo Crnu Goru mogli nokautirati već na kraju prvog poluvremena, ali smo olako potrošili 13 poena prednosti, pa se u svlačionice otišlo sa našim vodstvom 48:41. Po tradiciji naša selekcija ne može izbjeći crne minute, koje su danas došle već početkom drugog dijela.

U napadu nismo mogli pogoditi ništa, u odbrani je curilo na sve strane. Skoro pet minuta nismo ništa pogodili, na semaforu je šet i pol minuta prije kraja treće četvrtine stajalo 48:54. Međutim, danas je očito bio naš dan jer nas ni 13:0 Crne Gore nije uzdrmalo, a zakucavanje Mirze teletovića za 56:54, kao je da promijenilo sve.

Svojih pet minuta smo dočekali u šuterskoj paljbi koja je krenula u posljednjih deset minuta. Mirza je povezao tri trice, Nihad je dodao jednu, a onda je stigla još jedna Teletovićeva prelomna za 86:78. U završnici ovaj put poput prave ekipe ostali čvrsti do kraja, Nemanja Gordić i Saša Vasiljević su pogodili dovoljno slobodnih bacanja, Jeretin i Bakić su napustili igru zbog pet prekršaja. Pobjedu za veliko slavlje je ovjerio Saša Vasiljević sa linije slobodnih bacanja.

BiH - Crna Gora 94:86
(25:19, 23:22, 19:27, 27:18)
Dvorana:Alytus Sport and Recreation Centar.Gledalaca:700
Sudije:Luigi Lamonica (Ita), David Chambon (Fra), Jurgis Laurinavicius (Lit)
BiH: Gordić 14, Nešović, Jazvin, Ikonić 9, Milošević, Bavčić, Vasiljević 9,
Kikanović 9, Teletović 23, Domercant 6, Đedović 19, Bajramović 5.
Crna Gora:Vučević 6, Jeretin 12, Bakić, Ščepanović 3, Borisov, Mihailović, Cook 16,
Vranješ, Bjelica 6, Dragičević 13, Peković 16, Dašić 14.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije