Velikan ispada iz lige! Odluka stiže ubrzo, a presudilo mu je glasanje ostalih timova

Dinamo mora u 2. ligu

Velikan ispada iz lige! Odluka stiže ubrzo, a presudilo mu je glasanje ostalih timova

E. Škorić

U Rumuniji je jučer odlučen prvak, ali još uvijek nije poznato ko ispada iz lige.

UEFA je naredila da se 3. avgusta do ponoći moraju prijaviti svi državni prvaci, pa su jučer s početkom u 19:30 sati veliko finale u rumunskom prvenstvu igrali Cluj i Craiova. Cluj je slavio s 3:1 i po treći put u nizu postao prvak.

Cluj će u Ligu prvaka, a Craiova i Astra u Evorpsku ligu te osvajač Kupa FCSB, odnosno nekadašnja slavna Steaua. Tu je, dakle, sve jasno i poznato, ali šta će biti s donjim dijelom tabele?

U doigravanju za opstanak nisu odigrane sve utakmice zbog koronavirusa, ali nema vremena više da se igra i mora se donijeti zvanična odluka. Trenutno posljednja dva mjesta pripadaju Dinamo Bukureštu i Chindiji i čini se da će tako i ostati.

Dinamo Bukurešt kao nekadašnji prvak i velikan Rumunije blizu je ispadanju u Drugu ligu. Naime, sedam klubova glasalo je da se bodovi računaju samo iz doigravanja za opstanak. To je bila jedna od opcija, a druga je da se računaju bodovi ostvareni u regularnom dijelu sezone, odnosno dijelu prije doigravanja i podjele tabele na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak.

Prema Telekom Sportu, momčadi su odabrale scenarij prema kojem će se rangiranje temeljiti na bodovima prikupljenim u doigravanju. U ovom slučaju bodovi osvojeni u playoutu dijele se s brojem utakmica koje je odigrala svaka ekipa.

Dakle, prema ovoj varijanti, ispadaju Dinamo i Chindia Targoviste, dok će Sepsi igrati razigravanje za trećeplasiranom ekipom iz 3. lige.

Sedam timova je glasalo za ovaj scenarij, dok se šest odlučilo za računjanje bodova samo u regularnom dijelu sezone, a jedan klub je suzdržan. Odluka će biti donesena u četvrtak na izvanrednoj Skupštini Rumunskog nogometnog saveza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi