Velikani evropskog fudbala objavljuju "rat" UEFA-i!

Žele početak Superlige

Velikani evropskog fudbala objavljuju "rat" UEFA-i!

E. Čaušević

Najveći evropski klubovi još uvijek nisu odustali od ideje da se organizuje Superliga gdje će nastupati 20 klubova za koje se smatra da su trenutno najbolji u Evropi.

Mnogi evropski mediji objavili su danas da je 12 najvećih evropskih klubova danas napravilo novi korak u osnivanju Superlige, te da su odlučni da ovo takmičenje ugleda svjetlo dana iako su mnogi protiv toga.

Ugledni evropski mediji poput Timesa, L'Equipea, Marce i drugih objavili su danas da su klubovi sklopili dogovor da osnuju Superligu. Navodno, 11 klubova je već potpisalo da se ovo takmičenje pokrene, a jedino iz Manchester Cityja još uvijek nisu dali svog odgovor.

Prema informacijama koje su objavljeno potpisnici za početak Superlige su Real Madrid, Tottenham, Manchester United, Liverpool, Barcelona, Arsenal, Atletico Madrid, Milan, Juventus, Inter i Chelsea.

Jasno je da u Superligi trentno nema klubova iz Njemačke i Francuske jer su Bayer i PSG odlučni da ostanu u takmičenju koje organizuje UEFA. Iz UEFA-e su jasno dali do znanja da neće dati podršku ovakvom takmičenju koji totalno iskuljučuje ostale "slabe" evropske klubove.

Superliga bi trebala biti sačinjena od 16 stalnih klubova i četiri ostala koja bi izborila plasman u ovo takmičenje kroz nacionalna prvenstva. Također, Superliga bi bila podijeljena u dvije grupe po deset klubova, a u četvrtfinale idu po četiri kluba iz obje grupe.

Oglasi

S druge strane. UEFA radi na tome da predstavi novi plan što se tiče Lige prvaka kako bi malo promijenili pravila i učinili ovo takmičenje zanimljivijim.

Očekuje se da novi plan za Ligu prvaka bude predstavljen sutra, te bi od sezone 2024/25. u ovom takmičenju igralo 36 klubova i ono što je najzanimljivije ne bi se igrala grupna faza. Cilj je da se igra više utakmica, a UEFA bi klubovima osigurala mnogo veće zarade.

Ipak, najveći evropski klubovi nisu baš "zagrijani" za ovu ideju UEFA-e i ne odustaje od plana da osnuju takmičenje u kojem će igrati samo oni najjači. Jasno je da žele izbjeći mečeve protiv "malih" klubova i žele imati najjače protivnike iz kola u kolo.

UEFA to ne odobrava i ovim klubovima su zaprijetili da će ih izbaciti iz svojih takmičenja ukoliko ne podrže ideju oko Lige prvaka i ne odustanu od kreiranja Superlige.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Iz ovih klubova tvrde da neće ugroziti manje klubove i nacionalna prvenstva, te da će to jednostavno biti zamjena za Ligu pvaka. Ipak, čelnici nacionalnih liga svjesni su koliki je to udar što se tiče novca od TV prava i nisu spremni da podrže ideju za početak Superlige.

UEFA je davno dala svoj stav što se toga tiče i bit će veoma zanimljivo vidjeti šta će biti na kraju svega toga.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MethodMan
Željo jednom igro polufinale i četvrtfinale kup uefa, a Arsenal jednom polufinale I oni velikan hahahahaha 1-1 sa Željom igrali na Grbavici a bili prvaci Engleske i osvajači Kupa i oni sad fol velikab
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi