Vels i Engleska idu dalje, Rusi se vraćaju kući
Foto: EPA

Utakmice 3. kola grupe B

Vels i Engleska idu dalje, Rusi se vraćaju kući

E. Čaušević

Reprezentacije Velsa i Engleske sigurni su putnici u četvrtfinale Evropskog prvenstva, dok fudbaleri Rusije nakon grupne faze putuju kući.

Selekcija Velsa u trećem kolu grupne faze ostvarila je ubjedljivu pobjedu nad selekcijom Rusije rezultatom 3:0, dok su Engleska i Slovačka odigrali bez golova.

Vels je odličnu priliku imao već u prvoj minuti kada je Bale šutirao, ali je njegov udarac zaustavio Akinfeev. Deset minuta kasnije Velšani su stigli do vodstva. Allen je asistirao, a mrežu selekcije Rusije zatresao je Ramsey za oduševljenje navijača Velsa.

Fudbaleri Velsa svoje vodstvo su udvostručili devet minuta kasnije kada je Neil Taylor poslao loptu u mrežu Rusije. Već tada je bilo jasno da je Vels osigurao mjesto u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Rusi su prvu ozbiljniju priliku imali u 27. minuti ali je Hennessey zaustavio pokušaj Dzyube. To je bilo sve od Rusije u prvom dijelu s obzirom da su Velšani vješto čuvali stečenu prednost.

Vels je prvu pravu priliku u drugom dijelu imao u 55. minuti kada je Akinfeev ponovo odbranio pokušaj Balea. Ipak, Vels je u 67. minuti utakmice završio posao kada je na 3:0 povisio Gareth Bale. Ovo je bio njegov treći gol na Evropskom prvenstvu.

Do kraja utakmice Velšani su sačuvali ovu prednost, te su nakon posljednjeg sudijskog zvižduka počeli veliko slavlje zbog plasmana u četvrtfinale.

S druge strane utakmica u St. Etienneu je bila prava uspavanka. Remi je odgovarao za obje reprezentacije i vidjelo se da neće biti rizika u ovoj utakmici. Englezi su bili nešto opasniji u prvom poluvremenu, a najbolju šansu imao je Vardy u 18. minuti, ali je njegov pokušao zaustavio golman Slovačke.

U finišu prvog poluvremena pokušao je i Henderson čiji udarac je izblokirao jedan od odbrambenih igrača Slovačke. U drugom dijelu Slovaci su zaigrali nešto bolje. Prvu šansu imali su u 54. minuti kada je Hart zaustavio udarac Weissa.

Do kraja utakmice nije bilo nekih ozbiljnijih prilika i većinom se igralo između dva kaznena prostora. 

Prvi u grupi B završio je Vels sa šest osvojenih bodova, druga je Engleska sa pet, a treća Slovačka sa četiri boda. Reprezentacija Rusije Evropsko prvenstvo završava na posljednjoj četvrtoj poziciji.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi