Veselinović: Zvalo me i Sarajevo, ali ja sam već bio dao riječ Želji
Igrao je važnu ulogu u Slobodi, prethodno su ga u Plzenu zvali "bosanski Luka Modrić", a sudbina je htjela da obuče plavi dres

Odgovara mu plava filozofija, navijačke pjesme i Tifa

Veselinović: Zvalo me i Sarajevo, ali ja sam već bio dao riječ Želji · Intervju

E. Škorić, foto: E. Haračić

Kada je došao u Plzen, za Mladena Veselinovića govorili su u Češkoj da podsjeća na Luku Modrića. Stidljivi dječak sa puštenom kosom uvijek se držao po strani, ali s loptom je znao skoro sve. Česi su bili oduševljeni, ali Veselinović se nije dugo zadržao u Plzenovom prvom timu.

Igrao je na posudbi u drugoligašu, a onda shvatio da to nije to. Odlučio je da se vrati u BiH, a prvi put ga ozbiljnije ovdašnja javnost upoznaje kada je zaigrao za Slobodu iz Tuzle. Bio je dio jedne fantastične generacije koju je vodio Husref Musemić, ali titula je ostala samo san.

Poslije je igrao u Borcu, da bi izdanik škole fudbala Sloge iz Doboja na ljeto prošle godine obukao dres Željezničara. Otkrio nam je kasnije u razgovoru da je Željo nekako bio dio njegove sudbine i da je, dok je igrao u drugim timovima, obožavao slušati Tifu. Vjerovatno ste već shvatili koji hit popularnog pjevača mu je bio omiljeni...

Za početak nam je Mladen govorio kratko i o samim pripremama Željezničara, koji se već neko vrijeme nalazi u Antaliji, gdje smo i obavili razgovor.

"Aerobni dio smo odradili i ostavili iza sebe i sada dolazi neki drugi period, gdje se uigravamo, imamo utakmica, gdje je izbačeno suho trčanje, pa se više obazire na tehničko-taktičke zamisli. Ekipa se polako uigrava i kroz prijateljske utakmice se svako nameće na svoj način".

Jesu li Plavi konačno došli do daha, sada kada je tu novi trener Amar Osim?

"Ekipa je počela da diše. U BiH imamo nekoliko dobrih trenera, ne bih da izdvajam imena, a nama svim igračima je portebna čvrsta ruka. Mora se znati ko šta radi i da se uspostavi neki svoj stil igre. Disciplina i ozbiljnost su na prvom mjestu. Mi smo u nekoliko sedmica uradili sve odradili kako treba i sada se nadamo boljim rezultatima. Ekipa je bila oslabljena zbog odlazaka, ali su došli neki novi momci".

Kakav utisak su na tebe ostavili novi kolačići poput Enesa Sipovića i Mustafe Mujezinovića?

"Realno, ne mogu ništa da govorim na osnovu dva-tri dana koliko smo proveli zajedno. Treba jedan period da se igrači pokažu. Može se meni neko svidjeti ili ne, ali trener sve odlučuje i on će donijeti konačni sud o tome".

Komunikacija je bio ključni problem u Želji

Iza Želje je jedan mračan period...

"Željo je veliki klub i potrebno je da se izdignemo. Doduše, izdigli smo se već, ali treba neka serija dobrih rezultata. U klubu je bilo turbulencija, ali ne želim previše da pričam o tome, a jedan od problema bila je komunikacija. Raznorazni problemi su dolazili iz te loše komunikacije".

Kako je moguće da je, u dužno poštovanje, ekipa poput Zvijezde 09 tako lako dolazila do pobjede na Grbavici, serija od pet poraza je zaista neuobičajena za klub Željinog renomea...

"Nisam u početku igrao jer sam bio povrijeđen, kasnije sam se vratio na derbi protiv Sarajeva. Bila je to jedna jako teška situacija, ušli smo u jednu letargiju i bilo se teško izvući. Gubili smo na bezazlene načine. Ne bih da komentarišem suđenje, ali realno nismo bili zaštićeni. Svirana su mu dva penala koja su za nepovjerovat. Dobro, mi igrači i Uprava smo najveći krivci, ali bilo je i drugih stvari koje su nam išle na štetu".

Kako Željo treba da igra na Grbavici?

"Sada je ekipa požrtvovana, agresivna, fizički spremna. Željo treba da igra napadački na Grbavici, kako bi protivnik došao u situaciju da se samo brani i da nema puno šansi. U posljednje vrijeme su nam protivnici stvarali dosta problema, a mi smo pojedinačno bili u presingu i to nam je pravilo probleme".

Imaš li određenu vrstu straha i pritiska kada igrač pred brojnim navijačima na Grbavici?

"U početku, kada sam tek došao, na mene su navijači ostavili jedan veoma snažan utisak, a kasnije je to padalo iz utakmice u utakmicu. Navikao sam da igram pod pritiskom, ali fudbal zato i ima čar. Danas svi igraju fudbal i teško je bilo koga pobijediti. Vidjeli ste naš pristup protiv Vorskle, jednog takvog rivala smo dobili na organizaicju i upravo pravi pristup".

S Plzenom si nekad igrao protiv Želje, a sada si i sam član Plavih. Život je baš nepredvidiv, zar ne?

"Nisam mogao zamisliti da ću igrati za Želju, ali jedan čovjek koji mi je dostao pomogao, ostvario je kontakt sa Željom prije nego ću potpisati za Plzen. To sam saznao tek prije 3-4 mjeseci. Plzen je naravno idealan za razvijanje mladog igrača".

Povratak u BiH bio je neminovan.

"Otišao sam tamo na probni trening s mladim timom, a završio sam u prvom timu. Tada sam išao stepenicu po stepenicu i stvarno sam dobro radio, dobro trenirao, igrao za tu mladu ekipu gdje sam poslije dao 10 golova i 14 asistencija. Očekivao sam šansu negdje u Prvu ligu, a poslali su me u Drugu ligu. Na kraju sam raskinuo ugovor i došao sam u Slobodu".

Svojevremeno si u Slobodi igrao sa Zebom, Ahmetovićem, Ivetićem...

"Uh, kakva je to ekipa bila. Ta generacija Slobode je bila najbolja poslije rata. Možda će zvučati arognatno i bezobrazno, po meni je to i najbolja generacija koja je igrala u BiH u novom periodu. Tada smo imali 13-14 vrhunskih igrača, ali trener je vjerovao u tih 13-14, no realno nije mogao sa tim brojem igrača sve da iznese".

Kakav danas odnos imaš s trenerom Sarajeva Husrefom Musemićem?

"Musemić je za mene prije svega jedan veliki čovjek. Meni je prije tri godine preminula majka, a na sahranu je Musemić doveo čitavu ekipu i to meni znači. I dan danas imam kontakt s njim".

Ne želi da prvak bude Sarajevo, Zvezda mu nije bila suđena

Bude li Sarajevo prvak, hoćeš li teško to prihvatiti?

"Sigurno da ću teško prihvatiit člinjenicu da je Sarajevo prvak. Izgleda da je naš kraj u polusezoni, ali mi se ne predajemo. U fudbalu je sve moguće, iako je 15 bodova puno. I Sarajevo će kad-tad pasti u krizu, mada imaju dobru i kvalitetnu ekipu i imaju dobrog trenera".

Šta je primarni cilj Željezničara ove sezone?

"Primarni cilj je da se izbori Evropa i da se vrate neki uloženi novci, ipak je sve to neki biznis".

Kako bi opisao Amara Osima?

"Amar Osim puno ne priča ali kada kaže svaka riječ je na mjestu. Pomoćnici sve vode, a Amar drži glavnu riječ i sve pod kontrolom. Sve ozbiljno i kvalitetno radi, a na nama je da s njim napredujemo".

Jesi li dolazio u situaciju da ti je muka od bh. fudbala?

"Da, zasitim se zbog nekih nefudbalskih stvari o kojim ne bih pričao, ali nekada stvarno dođe preko glave svega i nekada se kajem što sam se vratio, ne u Želju, nego što sam uopšte došao u BiH. Imao sam priliku da tamo ostanem".

Je li novi travnjak na Grbavici donio užitak igranja?

"Novi travnjak na Grbavici je pravi doživljaj, a svim ekipama je bilo teško da se naviknu kada tek dođu na Grbavicu. Ova podloga je brža od ostalih i kada igraš brže, možeš da napraviš višak".

Koje utakmice si posebno volio da igraš?

"Kada sam dolazio sa Slobodom, najviše smo se 'ložili' na Želju i Sarajevo. To su posebne utakmice, tu se daje 120 posto mogućnosti i generalno svi igrači obožavaju takve mečeve".

Vjeruješ li da možeš biti starter na proljeće u Želji?

"Sigurrno da vlada jedna zdrava konkurencija gdje je potrebno svima nama da dajemo 100 posto svojih mogućnosti. Sve dok je zdrava konkurencija, ja sam sretan. Dat ću sve od sebe da budem starter, ali trener će na kraju donijeti pravu odluku o prvih 11".

Najveća prednost u tvojoj igri?

"Posjed lopte, dominacija u igri jedan na jedan, brzina... Volio bih da popravim završnicu, imao sam dosta hendikepa. Sve prođem, a onda ne postignem gol. Tu mi je potrebna veća koncentracija".

Najdraži gol koji si postigao u karijeri?

"Protiv Sarajeva najviše volim da igram. Protiv koga sam postigao najdraži gol? Protiv Željezničara na Tušnju!"

Za koji klub si navijao kao mali?

"Navijao sam za Zvezdu, išao sam na utakmice i 2014. sam trebao da odem tamo. Ostvaren je kontakt s predsjednikom Terzićem. Imao sam tada važeći ugovor sa Slobodom, a tada je Zvezda kontaktirala Husića. Došli su me gledati u Kupu protiv Radnika, ja sam odigrao korektno prvo poluvrijeme, ali sam se tu i povrijedio, a mi smo izgubili...".

Zvezda dobije Liverpool na Marakani, a mi?

"Teško je očekivati da ćemo mi, a tu mislim na sve klubove u BiH, u narednih 4-5 godina dostići nivo Crvene zvezde ili Dinama. Zvezda je napravila veliki uspjeh iz razloga što je vratila te iskusne igrače iz inostranstva. Napravili su finu sportsku priču, a vođeni sa Terzićem koji sve poznaje i ima dobre veze. Moguće da Željo to ostvari kroz par godina, zašto ne?"

Kako si došao do Željezničara? Je li bilo i drugih opcija?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Prijatelj i nekadašnji saigrač Zajko Zeba me zvao. Došao sam u Želju čisto na informativni razgovor u Sarajevo i nisam znao da ću se dogovoriti. Kada sam se dogovorio, vratio sam se u Doboj da popričam sa djevojkom s kojom živim i koja je iz inostranstva. Kada sam se vraćao, zvalo me Sarajevo, ali ja sam već bio dao riječ Bešliji. Meni je Željo uvijek bio draži od Sarajeva, nekako ima dušu, filozofiju, što se meni sviđa, a sviđa mi se i stadion, pjesme, a dok sam igrao i za neke druge klubove slušao sam Tifu".

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hangouts123
Hahahahahaha nemas ti facu da na sebi nosis dres FK Sarajeva,i da kaljas ugldd kompaniji kakva je TURKISH AIRLINES.
20 1
AmaRam4
Nece niko da igra ua UDBASKI TORPEDOO ZVANO. CMARAJEVOO
1 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi