FSBiH tražio mišljenje od UEFA-e: Ne protivimo se, nismo nadležni za prijateljske utakmice

FSBiH tražio mišljenje od UEFA-e: Ne protivimo se, nismo nadležni za prijateljske utakmice

A. Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, ukoliko ne bude nekih promjena, sredinom novembra će odigrati prijateljski susret sa reprezentacijom Rusijom.

Komitet za hitnost FudbalSkog saveza Bosne i Hercegovine danas je donio odluku da prihvata ponudu Fudbalskog saveza Rusije za odigravanje prijateljskog susreta 19. novembra u St Petersburgu.

Ova odluka je, sasvim trazumljivo, odjeknula kao bomba u bosanskohercegovačkoj javnosti, a sasvim sigurno će se o njoj dosta pisati i u svim svjetskim medijima s obzirom da je Fudbalski savez Rusije zbog agresije na Ukrajinu suspendovan od UEFA-e i FIFA-a, a i ostale međunarodne sportske organizacije su uglavnom suspendovale ruske sportske saveze i sportiste.

Ponuda od Fudbalskog saveza Rusije na adresu našeg saveza stigla je krajem avgusta, a prije održavanja sjednice Komiteta za hitnost, iz Fudbalskog saveza naše zemlje su tražili mišljenje od UEFA-e po pitanju odigravanja pomenutog susreta.

I stigao je odgovor iz UEFA-e u kojem je jasno naglašeno da Evropska fudbalska federacija se ne protivi jer nije nadležna za organizaciju prijateljskih mečeva na tlu Rusije.

Oglasi

"Poštovani, hvala na upitu. Ovim putem želimo potvrditi da UEFA nema ništa protiv toga da FS Bosne i Hercegovine odigra prijateljsku utakmicu protiv Fudbalskog saveza Rusije na području Rusije. Doista, prijateljske utakmice nisu u nadležnosti i odgovornosti UEFA-e. Stoga svako odobrenje za domaćinstvo i ili sudjelovanje u takvoj prijateljskoj utakmici ne utiču i nisu u suprotnosti sa odlukom Izvršnog odbora UEFA-e o suspenziji ruskih ekipa iz UEFA-a takmičenja", naveli su iz UEFA-e i dodali:

"Na kraju, želimo vas ljubazno podsjetiti da, u skladu sa članom 6. FIFA Pravilnika koji potvrđuje međunarodne utakmice, potvrda od UEFA-e za domaćina i ili učešće u utakmici ne podrazumijeva odgovornost na UEFA-u u slučaju da se naknadno naiđe na bilo kakva pravna potraživanja. Stoga bismo vas pozvali da se uvjeriti da se svi aspekti vezani za sigurnost, ne samo tokom meča već i samoj pripremi (naprimjer putovanja u Rusiju i van nje) pravilno obradi i zbrine".

Opis nije dostupan.

Dodajmo na kraju da su pored predsjednika Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, Vice Zeljkovića, članovi Komiteta za hitnost Ivan Beus, Irfan Durić, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa, a odluka se donosi ako je podrži pet članova ali se uvijek mora tražiti konsenzus.

I danas je upravo pet članova bilo za prihvaćanje ponude Fudbalskog saveza Rusije, dok je Irfan Durić bio protiv, no njegovo protiv ne mijenja stvar.

Svakako će se o ovoj odluci i njenoj opravdanosti još mnogo pisati i pričati i svakako bi bilo zanimljivo vidjeti u kojem sastavu će nastupiti naš nacionalni tim jer teško je povjerovati da će evropski klubovi čije države su osudile Rusiju za agresiju, dozvoliti svojim fudbalerima da putuju u St. Petersburg.

Top Komentari

Dugi
Kako se moze igrati nesto prijateljsko sa neprijateljem? Stvarno je nejasno! Bog vas u sumu okreno!
5 0
Baboisback
Vico nahebem ti se cijele familije
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi