Vinicius prelomio? Spreman da promijeni ligu, nova se već uveliko nazire!
Mlada zvijezda Real Madrida konstantno je na meti rasista u La Ligi

Rasizam je ozbiljan problem u Španiji

Vinicius prelomio? Spreman da promijeni ligu, nova se već uveliko nazire!

Edmir Škorić

U Valenciji je sinoć domaći tim slavio sa 1:0 protiv Real Madrida, ali sve je sada u sjeni incidenta koji se dogodio zbog rasističkog vrijeđanja Viniciusa Juniora od strane domaćih navijača.

Navijači domaće ekipe na rasnoj su osnovi vrijeđali Viniciusa, a sve je eskaliralo u finišu utakmice kada je Brazilac izgubio živce i nakon tuče dobio je crveni karton.

Kritikovao je nakon utakmice La Ligu jer ništa ne čini po pitanju rasizma, a dobio je žestok odgovor od prvog čovjeka lige, Javiera Tebasa.

"S obzirom da oni koji ne bi trebali objašnjavaju šta bi La Liga trebala uraditi oko rasizma moram da se oglasim. Pokušali smo ti objasniti, ali se nisi htio pojaviti ni na jednom od dogovorenih sastanaka u terminima koje si ti birao. Prije nego što kritikuješ i vrijeđaš La Ligu potrebno je da se informišeš kako treba Viniciuse. Ne dopusti sebi da manipuliraju tobom i potrudi se da razumiješ ono u šta se upuštaš", napisao je Tebas na Twitteru nakon čega je Vinicius još više "poludio" i odgovorio na sljedeći način:

"Ponovo umjesto da krituje rasizam predsjednik La Lige se pojavi na društvenim mrežama i mene napadne. Nisam tvoj prijatelj da pričamo o rasizmu. Želim reakciju i kazne. Hashtagovi mi ništa ne znače".

Oglasi

Vinicius danas dobija riječi podrške širom svijeta, a neke nogometne legende stale su uz njega, naročito njegovi sunarodnjaci koji su svojevremeno igrali u La Ligi poput Ronalda, Ronaldinha ili Rivalda.

ESPN Brazil tvrdi da je Vinicius čak počeo da razmišlja o odlasku iz Real Madrida. Radni tim koji okružuje mladog Brazilca savjetuje mu da promijeni kompletnu ligu zbog broja rasističkih uvreda koje je pretrpio tokom sezone.

Navodno je talentovani napadač i dalje sklon ostanku, ali da se sada našao "na granici" i da bi vrlo lako mogao donijeti radikalnu odluku, iako istina ima još nekoliko godina ugovora sa Realom.

Njegova zastupnička agencija, TFM, i Frederico Pena, njegov glavni predstavnik, također su dali svoju verziju izjavom u kojoj su osudili ono što se dogodilo na stadionu Mestalla:

"Tokom utakmice između Valencije i Real Madrida, prisustvovali smo scenama raširenih, namjernih i već institucionaliziranog rasizma, koji su jedni od najodvratnijih u povijesti nogometa. Tri godine nakon što je svijet šokirao video u kojem je George Floyd brutalno imobiliziran, danas je cijeli svijet svjedočio događaju u kojem je Vinicius imobiliziran na kukavički, nasilan i neprihvatljiv način tokom svađe", osuđuje TFM, koji izravno napada LaLigu:

Oglasi

"Ovo je samo još jedan odraz onoga što se vidjelo tokom ove sezone LaLige, u kojoj je cijelom svijetu postalo jasno da u cijeloj Španiji ne prihvaćaju ulogu mladog crnca. Da ne prihvaćaju da je najodlučniji i najrelevantniji sportista LaLige mladi crnac. LaLigin prikriveni pristanak na svu tu diskriminaciju mjesecima je bila poruka svim Špancima da ne želi imati najbolje, ako su crnci. Crnci su u LaLigi prihvaćeni samo ako su pomoćni igrači, a to Vini nikada neće biti. Ni na terenu ni izvan njega".

Nakon informacija koje su preko ESPN-a stigle iz Viniciusovog okruženja, britanski The Sun javlja kako velike ekipe engleske Premier lige vrlo pažljivo prate situaciju u kojoj se nalazi Brazilac.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Odluči li napadač konačno napustiti madridski klub nakon posljednjih rasističkih događaja koje je doživio, neće mu nedostajati ponuda jer postoji niz timova koji čekaju konačnu odluku igrača da mu da pošalju ponudu i da krenu u realizaciju transfera. Ionako je Premier liga jedna od najjačih i satkana od najvećih zvijezda, a opet, ne postoje tako značajni slučajevi rasizma koji su u Španiji postali nesnošljivi.

Jasno je da se timovi poput Manchester Cityja, Manchester Uniteda, Chelseaja i Liverpoola pa i Newcastlea stavljaju u prvi red zbog svoje ekonomske moći, a Vinicius tek treba da razmotri cijelu situaciju i donese konačnu odluku.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

bacise
Kakav mali cigan. Treba ga vratiti u favelu koja ga je ispljunula. Nece imati problema sa rasizmom, ali bi hrana mogla postati problem.
0 0
user1679055205
Hahaha...A u Engleskoj su jos veci rasisti...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi