Rođendan kluba proslavili na spektakularan način

Veliki jubilej i 100. rođendan

Rođendan kluba proslavili na spektakularan način

H. Zilić

Bilo je velikog slavlja na jugu Evrope.

Obilježena je velika godišnjica, tačnije 100. rođendan obilježio je portugalski klub Vitoria Guimaraes. Klub je osnovan 22. septembra 1922. godine, a sinoć tačno u ponoć su priredili spektakularan dekor.

Navijači Vitorie su grad obasjali raznim vrstama vatrometa, a spektakl je bio sa gradske kule odakle je pušten najveći i najduži vatromet kao čestitka voljenom klubu. Podsjetimo, navijači FK Željezničar su također iznad Sarajeva prieredili nezaboravan vatromet prošle godine za proslavu također 100. rođendana kluba, a to postaje uobičajena praksa za klubove koji imaju veliku podršku navijačkih grupa.

Navijači su se također skupili na centralnom trgu gdje su uz bakljadu i pjesmu dodatno uveličali ovaj veliki jubilej njihovog kluba, a njihovo slavlje je preplavilo društvene mreže.

Vitoria Guimaares se ne može pohvaliti trofeija u vitrinama imaju samo osvojen Kup Portugala 2013. godine, ali njihovi navijači su među najvatrenijim u Portugalu.

Oglasi

Vitorija je ipak jedan od redovnijih klubova koji predstavljaju Portugal u Evropi, a ove sezone ispali su u trećem pretkolu UEFA konferencijske lige od Hajduka. Ekipa je i tri puta nastupala grupnoj fazi Evropa lige.

U klubu spremaju još iznenađenja za 100. rođendan, a u planu je da klub u budućnosti pokuša koliko toliko biti konkurentan velikanima portugalskog fudbala, a to su Porto, Benfica, Sporting.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Prvi cilj kluba je da zauzmu to "četvrto mjesto" u Portugalu koje je godinama "rezervisano" za Bragu.

Ipak, prvo će dobro proslaviti 100 godina postojanja, a nakon toga gledati prema vedrijoj, a možda i trofjenoj budućnosti kluba.

Oglasi