Vlaseničanin u La Ligi: "Ko zna, možda me i Prosinečki primijeti..."
Brežančić je rođen u našoj zemlji, međutim kao dijete se zajedno s porodicom preselio u susjednu Srbiju, gdje je ujedno i započeo fudbalsku karijeru (Foto: EPA)

Huesca sa Brežančićem u elitnom rangu

Vlaseničanin u La Ligi: "Ko zna, možda me i Prosinečki primijeti..." · Intervju

Teme:

Real Madrid, Atletico i Barcelona od sljedeće sezone gostovat će u Aragoniji. Klub iz ove španske pokrajine pod nazivom Huesca po prvi put u historiji je izborio plasman u LaLigu, ostvarivši najveći uspjeh u 58 godina postojanja, a važan faktor u sistemu trenera Rubija bio je Rajko Brežančić.

Ime je to fudbalera koji je rođen u Vlasenici, međutim tokom crnih devedesetih je zajedno s porodicom napustio BiH i život nastavio u Srbiji. Tu je i izgradio ime, kao igrač Partizana je zajedno sa Tadićem, Ljajićem i brojnim drugim igračima igrao za mladu reprezentaciju, a kao jedan od najboljih bekova u srpskom fudbalu se kasnije otisnuo u inostranstvo.

Brežančić je odlaskom u Huescu pronašao pravu sredinu za sebe, a sada se nada da će s aragonskim timom doživjeti pravi procvat i da će na najbolji način predstaviti sebe u jednoj od najjačih liga.

Huesca od sljedeće sezone će igrati u La Ligi. Prije svega, kakvi su dojmovi?

"Fenomalno se osjećam, stvarno. Za Huescu je ovo najveći uspjeh u 58 godina postojanja i svi se radujemo igranju u LaLigi. Neće nam biti lako, svjesni smo toga, međutim vjerujemo da ćemo moći osigurati opstanak", javio se 28-godišnji Rajko Brežančić iz Španije za SportSport.ba.

Igranje u La Ligi će biti kruna vaše karijere. Jeste li se zamišljali nekad u jednoj od najjačih liga?

"Svi mi kada počnemo igrati fudbal imamo neke snove. Meni će se, eto, hvala Bogu ostvariti ta želja da zaigram u ligi kakva je španska i sigurno da će to biti kruna moja karijere. Nisam imao lagan put, no stvari se na kraju razvijaju u pravom smjeru. Zadovoljan sam."

Šta je to čemu se najviše veselite? Jesu li to utakmice na Nou Campu, Santiago Bernabeu...?

"Pa, sigurno. Svakom igraču je san igrati protiv Barcelone, Real Madrida, Atletica i mnogo se radujem tome, kao i duelima sa najboljim igračima današnjice."

Šta možete reći o Huesci kao klubu?

"U Huesci sam već dvije godine i mogu reći da sam napravio odličan potez dolaskom. Mene i moju porodicu su prihvatili na najbolji mogući način, jednostavno ovdje svi funkcionišemo kao jedno. Imamo stadion koji može primiti 5.500 gledalaca, međutim ubrzo će se proširiti, jer je ulaskom u elitni rang i interesovanje poraslo. I finansijska situacija je dobra. Ugovori nisu kao u velikim španskim klubovima, no ono što dobijemo je sasvim dovoljno za normalan život."

Rođeni ste u Vlasenici. Dolazite li često u rodni kraj?

"Da, rođen sam u Vlasenici, ali nisam tamo dolazio od rođenja. S porodicom obično idem u selo Rogač koje se nalazi u blizini Dervente. To je raj na zemlji i raj za dušu. Malo gdje se odmorim kao tu. Inače u BiH imam mnogo rodbine i trudim se da ih obilazim sve koliko mi to vrijeme dozvoljava."

Igranjem u elitnom španskom rangu možda i zapadnete za oko selektoru Prosinečkom.

"Ah, ko zna... Igranje za reprezentaciju je nešto neprocjenjivo za svakog fudbalera, ali na meni kao fudbaleru je da igram redovno i kvalitetno, a na kraju je selektor taj koji odlučuje. Što se tiče Roberta Prosinečkog, njega poznajem još iz vremena dok je bio u Crvenoj zvezdi. Izuzetan čovjek i trener."

Koliko pratite reprezentaciju, fudbal u BiH?

"Reprezentaciju pratim, stvarno odlični igrači igraju za BiH i nadam se da će pod vodstvom Prosinečkog stvari krenuti nabolje u budućnosti. Pratio sam i fudbal u BiH dok sam igrao u Srbiji, često sam utakmice mogao gledati na TV-u i mogu reći da je i liga prilično kvalitetna i da ima dobrih igrača", riječi su Brežančića na kraju razgovora. 

Brežančić je, podsjetimo, prije nego što je došao u Huescu igrao za holandski AZ Alkmaar, te srbijanske klubove Čukarički, Metalac, Bežaniju, Partizan, Teleoptik... 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi