Vukotić: Odustali smo od angažovanja sportskog direktora

Predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar

Vukotić: Odustali smo od angažovanja sportskog direktora

Predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Željezničar Vedran Vukotić govorio je na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine najtrofejnijeg bh. kluba, na kojoj se govorilo o napravljenom u protekla četiri i po mjeseca.

Vukotić se u svom izlaganju osvrnuo na gotovo sve segmente funkcionisanja kluba, aktuelnosti, te odgovorio na pitanja koja je dobio od članova Skupštine.

Administrativni dio

"U organizacionom smislu je napravljen pomak. Usvojene su četiri tačke, sve to pokazuje jednu ozbiljnost i ovi izvještaji danas izgledaju mnogo ozbiljnije i profesionalnije. Počeli smo stvarati sistem. Svi resori su do sada popunjeni osim resora marketinga. U januaru su zaposleni naši bivši zaposlenici, taj proces je trajao skoro godinu dana. Bio je mukotrpan posao pronaći dokumente stare 17 godina, ali proces je završen i svi će primat svoje penzije".

"Klub bilježi rast prihoda u svim segmentima. U infrastrukturu je u ovom periodu uloženo 570.000 KM, plus 500.000 KM poreza. Sportski rezultat, odnosno neuspjeh je udarac za nas. Klub pravi rebalans budžeta za narednu godinu od juna do juna. Klub ima jako dobre temelje i u to niko ne bi trebao sumnjati. Dolazila nam je poreska, malo neuobičajno da nam dođu dvije poreske inspekcije u tri mjeseca, a s tim se dobro nosimo".

Sportski dio

"Iza svakog pojačanja stoje dokumenti koji objašnjavaju to koji su igrači bili potrebni da se izbori cilj. Usvojena praksa da iza svakog dolaska i odlaska igrača mora postojati pisani trag kako je on došao i otišao. Stručni štab je imao autonomiju pri izboru igrača i da kroji ekipu po mjeri. Samo na karantin smo u ovom periodu potrošili preko 40.000 KM, što je jako visok iznos. Završili smo peti, pred kraj sezone su bili učestali sastanci sa Edisom Mulalićem, a oni nisu donijeli očigledno ništa dobro. Ostatak znate, kasnije smo angažovali Miloša Kostića..."

O Edisu Mulaliću

"U Mulalića sam imao veliko povjerenje i o njemu nikad neću reći ništa ružno. On je bio naš izbor, naš trener a to je završilo tako kako je završilo. Nismo uspjeli, pogriješili smo i to je razlog zbog kojeg su naši mandati dati na raspolaganje. Mogu reći da razlaz sa Edisom nije bio onakav kakav se predstavio u medijima, ali se ne želim pravdati nikome. Gospodinu Edisu Mulaliću želimo sve najbolje u budućnosti".

Infrastruktura

"Pokrenula se jedna fantastična priča, koja je za sada završena u dvije faze. Nadamo se da će se u ovoj godini pokrenuti i završiti treća faza, a to je izgradnja istočne tribine".

Omladinska škola 

"Naša omladinska škola ima više od 500 polaznika, 15 trenera i pet ljudi koji su podrška tim trenerima. Usvojeni su neki dokumenti koja su dobra smjernica za dalji rad. Omladinski pogon može bolje, a mi u klubu ćemo napraviti sve da i u tom segmentu napravimo iskorak. Problem je detektovan i on je jako, jako složen. Na njemu se radi, puno stvari je već popravljeno. Postoji vizija kako to treba napraviti ali provesti nju u djelo je izuzetno složeno. Teško je sada pričati o tome".

Sportski direktor

"Dugo se razmišljalo o funkciji sportskog direktora, pa smo gledali šta se dešava u regiji. Otpušteni su sportski direktori Dinama, Partizana, Olimpije... Postavlja se pitanje da li u ovom trenutku možemo naći profil sportskog direktora kakav nama odgovara. Razgovarali smo sa nekoliko ozbiljnih kandidata koji bi tu funkciju mogli obaviti časno, ali se od te ideje u ovom trenutku odustalo".

O načinu na koji Željezničar dovodi pojačanja

"Klub je u kratkom vremenskom intervalu otvorio kontakte sa velikim brojem agencija i drugih klubova. Dovodimo igrače po želji stručnog štaba. Uvjeravam vas da su svi fudbaleri koji su došli u Želju jako kvalitetni. Tu su sadašnji, bivši reprezentativci kako BiH, tako i drugih država".

O nezastupljenosti FK Željezničar u Savezu

"Moje lično mišljenje je da to što mi nismo zastupljeni u Savezu nije razlog što nismo uspjeli u sportskom dijelu prošle sezone. To što ćemo imati nekog u kantolanom ili državnom savezu neće nam pomoći u tome. Barem ja mislim da se u ovoj sredini može pošteno funkcionisati. Odbili smo da se bavimo mutnim radnjama, pred kraj sezone smo bili pod prtiskom i nažalost nismo uspjeli izboriti Evropu".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Navijači

"Kroz kompletan ovaj period bili naša najjača karika. Slike njihovih akcija i ponašanja na utakmicama su obišle državu i regiju. Oni su vrlo organizovana skupina i primjer su kako sve može skladno fukncionisati". 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi