Wagner: Ostavili su nas u hotelu. Bio sam toliko ljut, samo sam revanš čekao...

Najznačaniji igrač Premijer lige BiH o najdražoj utakmici

Wagner: Ostavili su nas u hotelu. Bio sam toliko ljut, samo sam revanš čekao... · Intervju

Teme:

Možda je bilo boljih, ali dražih i značajnijih od Wagnera Santosa Lage u Premijer ligi BiH - nije.

Stav je to posjetioca portala SportSport.ba koji su u prethodnih skoro mjesec dana imali priliku da izaberu najznačanijeg fudbalera Premijer lige BiH od 2002. do danas, a finalna trka vodila se između njega i Zebe. Brazilac je osvojio 2236 glasova, 329 više od bivše 'desetke' Željezničara.

Brazilčevo ime je zlatnim slovima ispisano u historiji ove naše skromne lige. Bio je majstor 'par exellance' i jedan od rijetkih ljudi koje, ako baš ne moraju voljeti, onda navijači drugih klubova barem ne mrze. Premda ih je nebrojeno puta zavijao u crno.

"Pročitao sam da su me čitaoci vašeg portala proglasili za najznačanijeg fudbalera Premijer lige BiH i moram priznati da mi je jako drago zbog toga. Konkurencija je bila žestoka, biralo se između mnogo dobrih imena... Znači mi puno ovo priznanje i samim tim što sam stranac, a drago mi je što ljudima prilikom glasanja to nije bilo bitno. Hvala svima", kaže Wagner na početku razgovora za SportSport.ba.

Dani u mirovini mu ne padaju toliko teško.

"Vrijeme najviše provodim s porodicom, imam troje djece, pa nikada nije dosadno. Uvijek imam nešto za raditi. Slagao bih kada bih rekao da mi nekada ne nedostaje fudbal, posebno kada gledam kako drugi igraju, ali došlo je vrijeme za neke druge stvari."

Pecara se sutra oprašta od trojice fudbalera

Nastavio je pratiti Premijer ligu BiH i nakon što je prestao igrati. Smatra da je u njegovo vrijeme bilo više kvaliteta.

"Kada podvučem paralelu između Premijer lige BiH ranije i danas, mišljenja sam da je prije bila kvalitetnija po pitanju tih invidualnih stvari. Danas imaš puno mladih i dobrih igrača, ali tad je svaki klub imao svog majstora. Po meni je rješenje da se poveća broj stranaca i da se trojica iz Srbije ili Hrvatske mogu voditi kao domaći igrači. Treneri su dobri i drago mi je što je većina mlađih godina"

Za Široki Brijeg je odigrao skoro 400 utakmica u karijeri, a jednu je izdvojio.

"Bilo je dosta utakmica, ali ako bih morao jednu izdvojiti, to bi bila ona na Pecaru protiv Teute u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Strancima tada nisu dozvoljavali da uđu u Albaniju, ostali smo u hotelu, iako su nam obećavali da će sve biti u redu. Zbog toga sam bio mnogo ljut. Kada se igrao revanš pobijedili smo 3:0, a meni motiva nije nedostajalo. Zabio sam treći gol nakon lijepe akcije."

Za Wagnerovo ime se ne veže niti jedan skandal. No, bilo je neugodnih situacija.

"Bilo je neprijatnosti, da, ali ne želim o tome javno pričati. Desilo se samo jednom i od strane jednog igrača, ali oprostio sam mu."

U budućnosti se, kaže, namjerava baviti trenerskim poslom.

"Već se pomalo spremam na to, počeo sam raditi u omladinskoj školi Širokog Brijega. Potrebno je riješiti licence i steći iskustvo kako bi se moglo u dogledno vrijeme na nekom većem nivou oprobati. To je zahtjevan posao. Djeci koju treniram obično govorim da uživaju dok igraju."

Formula uspjeha? Rad, rad, rad.

"Cijeli život sam sanjao o tome da postanem fudbaler, da zabijam golove... Imao sam visoke ambicije, ali Božija volja je bila da dođem u BiH i da tu ostanem i nakon karijere. Za uspjeh u fudbalu je potrebno imati discipline i biti stalno profesionalac. I na kraju biti igrač na utakmici, a ne na treningu."

Kroz razgovor otkrio je koje klubove u BiH smatra najboljim, ali i koje igrače posebno izdvaja.

"Gledajući historiju, najbolji su Željezničar, Sarajevo i Velež. Što se tiče igrača, od onih protiv kojih sam igrao izdvojio bih Zebu, Bekrića, Muharemovića, Ihtijarevića, Simića i Ivankovića. Najbolji saigrači su mi bili Šilić, Bajano, Ronielle, Ćorić i Bilobrk."

Za kraj upitali smo ga i šta misli o eventualnom nastavku Premijer lige BiH.

"Ako se može nastaviti prvenstvo i da se na terenu sve riješi, bilo bi dobro, a ako nema uvjeta bolje je da se onda prekine i da čekamo sljedeću sezonu", poručio je Wagner na kraju razgovora.

Wagner kroz brojke



Wagner je za Široki Brijeg odigrao 384 utakmice u svim takmičenjima i ukupno je postigao 134 gola. Ako se tome doda deset golova koliko je postigao za Posušje, legendarni Brazilac je za 15 godina fudbala u BiH postigao 144 gola.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Samo u Premijer ligi, Wagner je postigao čak 121 gol i po tome je najbolji strijelac bh. prvenstva svih vremena. Od toga je 111 golova zabio igrajući za Široki Brijeg, čiji je najveći fudbaler u klupskoj historiji.

Wagner je i klupski rekorder po broju pogodaka u Evropi (6), a sa svojim klubom je osvojio jednu šampionsku titulu i dva Kupa BiH.

Top Komentari

Adohordas
Tako je,povecati broj stranaca u ligi!!Ne moze se samo od domacih igraca nista..
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti