Westerlo poražen u finalu, autogol Mravca
Duel Tchiteaa i Mravca

Standard osvojio Cofidis kup na Roi Baudouinu

Westerlo poražen u finalu, autogol Mravca

Standard je osvojio Kup Belgije nakon 18. godina. U finalu na stadionu Roi Baudouin savladali su sa 2:0 Westerlo Adnana Mravca. Naš reprezenntivac je na ovom susretu postigao autogol.

Na početku utakmice snage na terenu su bile podjednake. Prvu pravu priliku imao je Westerlo. Paulo Henrique je u 18. minuti sve uradio kako treba, ali njegov udarac je spriječio golman Standarda, Sinan Bolat.

Standard je imao veliku priliku u 24. minuti kada je Axel Witsel sjajno uposlio Mohammeda Tchitea, ali 27-godišnjeg napadača spriječili su Bart Deelkens i Adnan Mravac.

Jens Cools je u 27. minuti uposlio Oleksandra Yakovenka, ali do promjene rezultata nije došlo. Sedam minuta kasnije Eliaquim Mangala je pogodio mrežu Westerloa nakon kornera.

Steven Defour uputio je bombu prema golu Deelkensa u 40. minuti, ali golman Westerloa uspio je odbraniti. Četiri minute kasnije, naš reprezentativac Mravac imao je priliku, no na kraju je izborio samo slobodan udarac iz kojeg je dobro pokušao Yakovenko.

Odmah početkom drugog poluvremena Standard je stvorio pritisak iako je imao prednost od jednog gola. Kao i u prvom dijelu najopasniji na terenu bio je Tchite koji je imao nekoliko prilika u nastavku.

Deelkens je kapitulirao ponovo u 61. minuti. Jelle Van Damme je prošao po lijevoj strani, uputio loptu na drugu stranu za Tchite, a Mravac ju je pokušao izblokirati, ali ona je završila u golu Westerloa.

Henrique je u 80. minuti imao sjajnu priliku, ali nije uspio smanjiti rezultat. Westerlo se probudio pred kraj susreta, ali nije uspio doći do preokreta. Tako  je Standard došao do šestog trofeja Kupa Belgije, prvog u posljednjih 18 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.