Stadion sa fotografije se u međuvremenu razvio u jedan od najpoznatijih na svijetu

Možete li ga prepoznati?

Stadion sa fotografije se u međuvremenu razvio u jedan od najpoznatijih na svijetu

Admin Čaušević

Mnogi fudbalski stadioni su tokom višedecenijske historije prošli kroz razne faze modernizacije.

Jedan od najpoznatijih stadiona na svijetu na kojem vlada fantastična atmosfera tokom svakog susreta je izgrađen 1974. godine za potrebe Svjetskog prvenstva.

Nakon što je Dortmund izabran kao domaćin počela je izgradnja čuvenog Westfalena i trajala je tri godine pa je stadion kapaciteta 54.000 bio domaćin tri susreta Mundijala.

Od tada do danas ovaj stadion je prošao kroz nekoliko faza rekonstrukcije, a posljednju prije 16 godina za također potrebe Svjetskog prvenstva.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cdbc_HRvkDa/[/instagram]

Istinski hram fudbala je sa kapacitetom 81.635 gledatelja najveći u Njemačkoj i sedmi najveći u Evropi. Drži rekord po broju prosječne posjete od 80.588 gledatelja po utakmici.

Oglasi

Na ovom stadionu se nalazi i najveća trigina za gledatelje koje stoje. Riječ je o južnoj tribini na kojoj je smješten i famozni Žuti zid. Kapacitet je 24.454 gledatelja.

Borussia Dortmund's 'yellow wall' : r/sports

Zbog teške finansijske situacije Borussija je 2002. godine bila primorana prodati stadion kao nekretninut, ali ga je ubrzo ponovo otkupila, ali kako nije mogla plaćati rate kredita ponovo je izgubila vlasništvo.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Nakon toga su prodata prava na naziv stadiona kompaniji Signal Iduna za period od 2005. do 2031. godine, a Borussija je ponovo postala vlasnik stadiona 2006. godine.

Osim dva Svjetska prvenstva na ovom stadionu se igralo i finale Kupa UEFA 2001 godine. Bit će i jedan od domaćina Evropskog prvenstva za dvije godine.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1637312000
Od koga se razveo? Pročitajte tekst prije nego ga postavite na portal!!!
3 0
AmerACM
Da je nama bar nesto slicno kao ovaj iz 1970tih
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi