Sudija u Engleskoj pokazao okrugli crveni karton i zbunio cijeli svijet, pa stiglo objašnjenje

Prvi put su se koristili davne 1997. godine

Sudija u Engleskoj pokazao okrugli crveni karton i zbunio cijeli svijet, pa stiglo objašnjenje

E. Čaušević

O utakmici šesnaestina finala FA Kupa između Wrexhama i Sheffield Uniteda će se još dugo pričati zbog toga što je glavni sudija pokazao okrugli crveni karton jednom igraču, a zatim je nakon utakmice objasnio zašto nije pokazao "regularni" crveni karton.

Wrexham čiji vlasnik je inače poznati američki glumac Ryan Reynolds sinoć je bio na korak od senzacije i plasmana u osminu finala FA Kupa, ali snovi su im srušeni u samom finišu utakmice kada je Sheffield uspio da dođe do izjednačenja.

Utakmica na Rececourse stadionu završena je rezultatom 3:3, a putnika u osminu finala saznat ćemo najvjerovatnije već iduće sedmice kada će ovi klubovi odigrati revanš utakmicu.

Okršaj između Wrexhama i Sheffield Uniteda našao se u centru pažnje i zbog nevjerovatne situacije koju smo vidjeli u 71. minuti utakmice kada je igrač gostujuće ekipe Daniel Jebbison dobio direktan crveni karton.

On je imao duel s jednim igračem Wrexhama, ali je bio šokiran kada mu je glavni sudija Dean Whitestone pokazao direktan crveni karton. Ovaj detalj šokirao je i sve one koji su gledali utakmicu, ali samo zbog oblika crvenog kartona.

Zna se da žuti i crveni karton inače budu u obliku kocke, ali sinoć je Whitestone igraču Sheffielda pokazao okrugli crveni karton što je mnoge zbunilo.

Oglasi

Većini nije bilo jasno zašto je engleski sudija imao kod sebe okrugli crveni karton, ali se nakon utakmice pojavilo objašnjenje zašto se i takav karton koristi u Engleskoj.

Kartoni okruglog oblika u Engleskoj su uvedeni još 1997. godine, ali se nisu baš dugo koristili zbog čega ih očito mnogi i nisu zapamtili.

Okrugli crveni karton koristio se zbog igrača koji nisu mogli razlikovati boje i po obliku su mogli shvatiti da li su dobili crveni ili žuti karton. Crveni je bio u obliku kruga, a žuti u obliku kocke.

Također, okrugli karton trebao je poslužiti i sudijama koji su morali brzo reagovati na meču što se tiče davanja kartona, a različiti oblici su im trebali olakšati posao kako ne bi napravili grešku i izvadili pogrešan karton.

Međutim, već godinama ovaj karton nismo vidjeli na nekoj od utakmica u Engleskoj, te nije čudo što je sinoćnji potez sudije Whitestone toliko iznenadio fudbalsku javnost.

Top Komentari

VenamaHrabrih
AHAHAHAHAHAHAHA.... U obliku kocke, hahahahahahahahaha... Glup - gluplji - "novinar" SS.ba. Karton je u obliku pravougaonika, a ne kocke. Imate li predstavu kako kocka izgleda?? Svaki dan ste sve gluplji i gluplji. VI. razred osnovne škole - učimo osnovna geometrijska tijela; krug, kvadrat, pravougaonik, trougao. Pa ima li kraja vašem neznanju i nepismenosti, majku vam glupu??
5 0
YaSSaL
Kakvi likovi rade na ovom portalu, ovo je strasno.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi