Xavi najbolji playmaker 2009. godine

U izboru IFFHS-a

Xavi najbolji playmaker 2009. godine

Edmir Škorić

U izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) iz Kölna, Barcelonin veznjak Xavi proglašen je playmakerom 2009. godine.

Barcelona nastavlja akumulirati nagrade. Ovaj put radi se o pojedinačnoj nagradi, a otišla je u ruke Xavi Hernándezu, nakon što ga je Međunarodni institut za nogometu povijest i statistiku (IFFHS) proglasio najboljim playmakerom u svijetu za 2009. godinu. Nagradu za najboljeg 'graditelja' igre Xavi je osvojio i 2008. godine.

Drugo mjesto pripalo je Messiju sa samo jednim glasom manje od svog klupskog saigrača, a na trećoj se poziciji našao Realov veznjak Kaka, koji je ulogu playmakera te godine pretežno vršio u dresu italijanskog Milana.

I na četvrtom mjestu našao se Barcin ofanzivac Iniesta, dok je Liverpoolom kapiten Steven Gerrard na petom mjestu.

Ukupna lista:
1. Xavi 164
2. Messi 163
3. Kaka 99
4. Iniesta 98
5. Gerrard 54
6. Fabregas 45
7. C. Ronaldo 41
8. Lampard 35
9. Pirlo 26
10. Veron 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije