Za žuti karton 15 minuta kazne, osvajači kupa u Ligi prvaka?

Nebulozne ideje Michela Platinija

Za žuti karton 15 minuta kazne, osvajači kupa u Ligi prvaka?

Predsjednik UEFA-e i nekadašnji legendarni napadač Francuske i Juventusa Michel Platini iznio je "revolucionarnu", ili bolje reći nebuloznu ideju kada je riječ o kažnjavanju igrača sa žutim kartonom.

Otkako je preuzeo prvo mjesto Evropske fudbalske asocijacije, Michel Platini uveo je EURO na kojem će učestvovati 24 reprezentacije, a nakon toga i EP koje će se održavati u pola Evrope. 

Ipak tu očito nije kraju idejama bogatog Platinija, koji je omražen među fudbalskim navijačima. Francuz sada želi otići korak dalje, pa bi se malo “igrao” sa fudbalom uvođenjem novih pravila. 

"Uveo bih pravilo kao u ragbiju. Kažnjavanje igrača koji je zaradio žuti karton s 10 ili 15 minuta suspenzije izvan igre. Nakon toga bi se mogao vratiti. To je samo ideja. Treba vremena da se prouči i vidi da li bi bila dobra za nogomet. Prijedlog je to koji treba detaljno istražiti", rekao je Platini, te dodao:

"Na taj bi način profitirala ekipa koja u tom trenutku igra protiv tog igrača i njegove tima, jer bi odmah zaradila prednost, a ista se ne bi odrazila nakon tek pet sakupljenih žutih kartona i to protiv neke treće ekipe. Crveni karton bi se i dalje kažnjavao momentalnim isključenjem do kraja susreta". 

Tu nije bio kraj prijedlozima čovjeka krovne kuće evropskog fudbala.

"Po meni je to pretjerana kazna da se igraču koji je skrivio penal daje i crveni karton. Jedanaesterac je već dostatna kazna sam po sebi. Mislim da se većina članica u FIFA-i UEFA-i slaže s ovime, ali ima nekoliko onih koja ne misli tako i zato je to zasada nemoguće", kaže bivši francuski fudbaler. 

Njegova posljednja u nizu ideja je da klubovi osvajači nacionalnih kupova dobiju priliku igrati u Ligi šampiona.

"Smatram da bi bilo dobro i da klubovi koji osvoje domaći kup dobiju priliku izboriti skupinu Lige prvaka kroz kvalifikacije. Da bi osvojili kup moraju pobijediti najbolje klubove iz svoje države, što definitivno nije lako", kaže Platini.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.